Skip to main content

PROBLEMSSS BERTIMPA DAN RASA SERABUT LAMA ; MENGESAHKAN QURAN SEDANG “PARKING”

PROBLEMSSS BERTIMPA DAN RASA SERABUT LAMA ; MENGESAHKAN QURAN SEDANG “PARKING”
.
Berapa lama kita hadap problems/ujian/musibah BERKADARAN LANGSUNG dengan hubungan kita dengan Allah Melalui Alquran. significantly correlated.
.
Dengan alquran, HATI MUDAH JADI TENANG dengan amat pantas apa bila proses UPGRADE YAKIN dilakukan Di dalam jantung hati. DENGAN MENGINGATI ALLAH, HATI PASTI TENANG. Tenang itu Di dalam jantung hati yg tidak menipu.
.
Ketenangan ini amat Di perlu kan untuk menjemput ilham premium, menjemput solusi premium, menjemput action plan premium.. utk selesaikan masalah.. Sudah dapat, perlu lah BERTINDAK. baru problems itu selesai dgn bantuan exclusive dari Allah yg Maha Menyelesaikan.
.
Melihat dari atas.. Kita boleh nampak keseluruhan view. Helicopter views lebih jelas nampak keseluruhan berbanding car views.
.
BOLEH ANDA BAYANGKAN KERETA ANDA? Dan boleh BAYANGKAN anda duduk di dalam kereta?
.
Bagus.. Amat bagus..
.
Kereta perlu Di pelajari untuk dipandu. Ada lesen L dah boleh pandu. Ada lesen P dah boleh Di lepas kan. Selepas 2 tahun expert lah kan. Sticker lesen P Itu boleh ditanggalkan.
.
Memandu ada kaitan dengan alquran. INI ADALAH PERUMPAMAAN.
.
Bila masuk Kelas memandu…
================
– tahu tentang engine
=================
Asas alquran adalah TAUHID DAN AQIDAH. BERGANTUNG KEPADA ALLAH. Allah wajib bersama dgn kita setiap masa. Sebab tanpa Allah, hidup lost. Kebergantungan pada Allah ini Di nilai pada sejauh mana perjalanan hidup Di permudahkan regardless of drama apa yg berlaku. Sebab Allah bantu. STRUGGLE VS EFFORTLESS.
.
Di sini kita perlu audit hubungan kita dengan Allah. Apa kah ia Di UPGRADE / MAINTAIN ATAU DOWNGRADE. Fizikal yg melakukan aktiviti ritual pergerakan solat TIDAK SAMA dengan spiritual yg dihadirkan ketika solat itu. AUDIT LAH. Spiritual solat memberi kesan kepada KEHIDUPAN Di luar solat, ie ketika bekerja, BERSAMA keluarga dll. Ini nama nya Aqimisolah. IAITU SOLAT DI DIRI KAN.
.
===================
tahu kaitan antara gear, break, pedal minyak, pedal clutch, handbrake, stereng. Ini fungsi untuk drive.
====================
– pelajari ilmu bacaan alquran, pelajari ilmu tentang tajwid, taranum akan men permudahkan kita untuk membaca.
– BACALAH ALQURAN Jomkita!
.
==========
– dari masa ke semasa, minyak petrol perlu sentiasa Di isi BERKADARAN dengan penggunaan.
===========
Setiap masa perlu berguru. Never ending as proses. Proses yang amat menggembirakan. Lebih Banyak yg dipelajari, lebih Banyak yg mudah Di selesaikan. Lebih jauh boleh pergi. Sebab faham.
– FAHAMILAH ALQURAN. Jomkita!
.
=========
Kereta perlu Di drive baru lah bole pergi ke mana mana. kereta itu jadi display mode berfungsi sekiranya kita TAK DRIVE KERETA. Parking.
.
Untuk ini..apa yg kita baca, faham perlu lah Di amalkan. DALAM PROSES AMAL INI, KEHIDUPAN KITA LAH YANG PERLU KITA BANDINGKAN.
– Masalah selesai bila amal.
– Ilmu meningkat bila amal.
– Impian tercapai bila amal.
– yg Paling utama RASA SETIAP MASA BERSAMA ALLAH. merasai kewujudan Allah dalam setiap nafas kita. AKU ADA KERNA KAU ADA.
.
Asbab itu, KEFAHAMAN MAKIN Meningkat. Alquran MAKIN difahami. Datang pula drama berbeza, cycle baca, faham berguru diulang lagi. Dan faham lagi..
.
Hingga kita rasa seronok bercinta Dengan Allah Melalui alquran. Kita rasa mahu lebih ramai yg bercinta dgn Allah
.
==========
PAKAILAH KERETA.. BEST! BOLEH KE MANA MANA!
==========
Kereta memudahkan kita. Kita influence orang lain utk beli kereta juga. Orang yg baru kahwin kita suggest beli kereta. Orang dah kerja kita suggest. Pelajar pun. Malahan Di suggest utk ada 2 kereta. Senang, suami satu, isteri 1.
.
Inilah SEBAR ALQURAN. the more we spread, the more we get from Allah. The more we help, the more we feel Allah’s helps. We become addict. Bahagia dirasakan.
.
Proses baca, faham, amal, SEBAR diulang ulang hingga kita ingat!
.
=======
BILA DRIVE DAH MAKIN LAJU.. TIADA LAGI TERKIAL KIAL DGN gear, side mirror, signals. Ia jadi auto ingat dah.
=======
.
Bila kita selalu amal, message alquran akan automatically kita ingat. Ingat message alquran adalah lebih utama.
.
Menghafal dalam bahasa Arab akan jadi lebih menyeronokkan. Proses Hafazan menyebabkan kita boleh naik kapal terbang pula! Lebih LAJU!
.
Allahukbar!
.
Cuba kita sama sama check, kita dah usaha utk quran bahagian mana? Apakah sudah berpuluh tahun belek tilik display kereta TANPA MEMANDU?
.
Apakah kereta kita sedang parking?
.
Sementara nikmat ini sedang dipinjamkan oleh Allah, saya mahu membantu lebih ramai orang… Yg saya bantu adalah bahagian Pengurusan Masa. Dan Quran tidak boleh dipisahkan.
.
Saya jahil.. Saya kongsikan ilmu kecil cenoet ini agar Allah bantu..
.
Terima kasih anak anak yg sedang bermain Di swimming pool. Melalui penjagaan kamu, mama yang Di ajar oleh Allah Melalui kitab alam semesta yg mama diizinkan buka oleh Allah Melalui kunci Surah Al ghasyiyah.. Allahukbar!
.
Bagaimana untuk memandu alquran? 👇👇👇

HusnaHaron

Leave a Reply