APAKAH KESIBUKAN HIDUP SEBENARNYA?

APAKAH KESIBUKAN HIDUP SEBENARNYA?
.
sibuk mengejar dunia itu melelahkan. Sedaya boleh mahu dikurangkan. Makin jadi stress.
.
Sibuk mengejar cinta Allah itu membahagiakan. Sedaya boleh mahu ditambah. Makin jadi energetic.
.
Maka, anda sibuk yang mana?
.
Post ini special. Bacalah dengan perlahan dan hayati setiap patah perkataan. Hadamkan dan fikirkan. Tidak panjang sangat. Tapi peruntukkan lah 10 minit… In shaa Allah amat bermanfaat.
.
========
.
Zaman dulu, penaklukan negara merupakan satu cara untuk menjajah dan membesarkan empayar. Salah satu cara menakluk adalah melalui peperangan.
.
Islam muncul ketika era itu. Lantas, peperangan adalah salah satu penyebaran islam. Namun, harus diingatkan bahawa di dalam Alquran, Allah berfirman tentang Tiada paksaan di dalam islam. Setelah di takluk, orang bukan islam bebas memeluk agama mereka DAN BERASA AMAN DI DALAM PEMERINTAHAN ISLAM. Al-Baqarah 2:256
.
Tidak ada paksaan dalam agama (Islam), kerana sesungguhnya telah nyata kebenaran (Islam) dari kesesatan (kufur). Oleh itu, sesiapa yang tidak percayakan Taghut, dan ia pula berimam kepada Allah, maka sesungguhnya ia telah berpegang kepada simpulan (tali ugama) yang teguh yang tidak akan putus. Dan (ingatlah), Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.”
.
Yang sudah islam pula, ambillah islam secara menyeluruh. Kenapa menyeluruh? Kerana islam adalah satu cara hidup yang sempurna yang serahkan diri secara total kepada Allah.
.
Biasakan, zaman dulu kita dipaksa solat, dipaksa puasa, dipaksa tutup aurat. Beribadat kerana takutkan dosa. Ia adalah proses dipaksa masuk ke dalam islam. Berapa lama mahu berada dalam state paksaan ini? KITA SENDIRI YANG PERLU TENTUKAN KERANA IA MELIBATKAN HATI.
.
Dalam paksaan rasa memberontak dalam beramal. Dalam serah diri, rasa BAHAGIA BERAMAL.
So dimana kita?
.
Kerana melalui paksaan, penyerahan diri kepada Allah belum berlaku.. Apabila tiada penyerahan diri, maka keyakinan tidak meningkat. Sedangkan keyakinan itu teramat mempengaruhi IMAN.. Dan Alquran itu berada di dalam rukun iman.
.
INI PUNCA KENAPA RAMAI ORANG TIADA PERASAAN BILA BACA QURAN. MAKA TIDAK BOLEH CONSISTENT. kerana masih memaksa.
.
Di sinilah fungsi Penyampai Alquran…
A- Sebarkan islam sama ada secara kasih sayang atau paksaan
B- Memasukkan orang yang dipaksa islam atau dengan kasih sayang agar Upgrade ke arah serah diri kepada islam.
C- membuatkan orang yang sudah islam (Muslim) secara rela agar lebih percaya (mukmin)
D- membuat yang sudah percaya agar lebih ikhlas (mukhlisin)
E- dan seterusnya
.
Di sinilah kita perlu melihat KITA BERADA DI BAHAGIAN MANA. kerana gurunya berbeza!
.
Contoh.. Dr Zakir Naik mengamalkan islam secara keseluruhan. Sebarkan islam MAJORITI kepada Non Muslim. Ramai non Muslim masuk islam. Maka beliau fokus kepada golongan A. Dalam masa yang sama, muslim yang mendengar ceramah beliau semakin yakin dengan Alquran. Itu golongan C.
.
Ustaz Nouman Ali Khan banyak fokus kepada tadabbur Alquran. Pastilah yg ditujukan mainly kepada yang sudah islam yang mahu beramal. Sebahagian video Ustaz Don fokus kepada hukum hakam.
.
Jalaluddin al rumi pula banyak fokus kepada mencari cinta Allah.
.
ABCDE boleh di teruskan sampai Z. Ia boleh melompat lompat.
.
Sebagai contoh lagi…
Diri saya sendiri… Ada bahagian di dalam Alquran yang saya paksa diri. Contoh tutup aurat sepenuhnya. Maka saya kategori A untuk bab itu.
.
Bila ada problem ada isu, terkadang jadi B. Suka guna upaya sendiri perbetulkan masalah guna teori barat, silibus, analysis. Crack kepala. Terlupa nak bergantung kepada Allah DI DALAM HATI. Walaupun hakikatnya saya sentiasa solat dan baca AlQuran.
.
Bila makin study Alquran, merasakan makin percaya menjadi CDE…
.
Maka diri kita ini ada kombinasi semuanya. Ni versi saya lah yang masih lagi amatur.
.
Maka bila saya menyampaikan Alquran.. Saya fokus anda yang bahagian mana? Ketika anda menjadi A… Apakah saya mengajar Alquran? Tidak. Saya hanya membantu BAGAIMANA UNTUK ANDA ADA MASA UNTUK STUDY ALQURAN. Bab masa aja yang saya sentuh. Teknikal saya tak sentuh. Saya bawa anda berjumpa guru guru di atas.
.
Tapi saya berikan pelbagai hands on Praktikal.
.
Kerana anda majoriti berada pada CDE.. Anda expert beragama. Bagaimana saya yang amatur ni nak mengajar anda? Saya hanya bantu dari segi strategi MASA agar anda boleh pergi ke FGHIJ.. Z. Anda tetap lebih hebat dari saya..
.
Maka, tidak menjadikan saya guru pun bila anda hadir ke seminar. Sebab yg saya fokuskan adalah MASA…
.
Hanya kerana stuck dengan masa, kewangan, keluarga… Kita susah nak upgrade dengan cepat. Saya bantu yang itu sahaja.
.
Allah teramat indah untuk dilihat sebagai pemberi ujian dan musibah Astaghfirullahalazim. Allah teramat pantas menghitung segala amal untuk dinilai hanya dari sudut dosa dan pahala.
.
CARILAH ALLAH DALAM SETIAP NAFAS KITA. KERANA PENGASINGAN HIDUP DI DUNIA DAN AGAMA UNTUK AKHIRAT menyebabkan kita hidup di dalam kesibukan yang melelahkan. Islam adalah satu cara hidup di dunia untuk menuju ke akhirat. Bersama Allah setiap masa…Allah Maha Setia.
.
sibuk mengejar dunia itu melelahkan
Sibuk mengejar cinta Allah itu membahagiakan
.
Pilihlah jenis kesibukan anda.
.
Sultan Muhammed Alfateh dan generasi sebelumnya bersungguh sungguh mahu menakluki kota Constantinople (Istanbul) usaha beratus tahun. Alhamdulillah… Hingga mustafa kamal attaturk merubah segalanya dan kini Erdoğan pula melakukan transformasi..
.
Transformasi utama berlaku di dalam hati..
.
Ia melibatkan ramai guru Alquran untuk bekerja di dalam kapasiti masing masing. Tugas saya? Hanya membawa orang kepada guru Alquran dan ucapkan Welcome to the world of Alquran!
.
Ilmu Alquran amat luas. Bukan iqra dan tajwid sahaja. Maka, guru Alquran juga ada banyak! Jomkita berguru… In shaa Allah esok saya akan perkenalkan 7 orang guru yang kami di FormulaMasa.com akan taja 210 orang untuk pelajari ilmu Alquran. Sila set see first Facebook HusnaHaron untuk terima tajaan. YANG BERSUNGGUH DAN KOMITED SAHAJA YANG AKAN KAMI TAJA. in shaa Allah.
.
Ya diizinkan share, kita sama sama manfaatkan dengan orang lain ya
.
#HusnaHaron
#FormulaMasa.com
#QuranicLifestyle
#QuranForever
#Sendiri

HusnaHaron

About HusnaHaron

Leave a Reply