Didik anak : HARGAI 10X, MARAH 1X
#QuranForever day 6
.
Ibubapa mana yg tak pernah marah anak kan? Marah tanda sayang. Namun, pernahkah anda check dari perspektif anak.. Anda adalah parents yang jenis macam mana? Cuba dengar bila anak bersembang dengan kawan… Mak suka berleter vs mak sangat sayang? 😍😍😍
.
Untuk ini.. Saya selalu amalkan surah Ad-Dhuhaa 93:11 DAN DINYATAKAN DENGAN SUARA YANG JELAS HINGGA ANAK DENGAR..
.
“Adapun nikmat Tuhanmu, maka hendaklah engkau sebut-sebutkan (dan zahirkan) sebagai bersyukur kepadaNya.”
.
Praktikalnya….
.
Saya peluk anak.. bisikkan di telinga Allana
.
Syukur Ya Allah… Allana bijak..
Syukur Ya Allah… Allana selalu tolong mama..
Syukur Ya Allah… Allana rajin buat homework
Syukur Ya Allah… Allana semakin kenal Allah..
Syukur Ya Allah… Allana setiap masa berdoa pada Allah
Syukur Ya Allah… Allana pandai bersyukur atas setiap hadiah yg Allah berikan..
Syukur Ya Allah… Allana semakin pandai jaga diri
Syukur Ya Allah… Allana pandai baca AlQuran..
..
Then she replied
Syukur ya Allah.. Mama sayang Allana..
.
Sehari 5 kali saya lakukan praktikal ini.
– Sebelum anak pergi sekolah
– lepas solat jemaah
– sebelum tidur
– bila bangun tidur
– bila makan
.
So apalah sangat kalau kena marah? “antibiotics sudah ada”
.
=======
Marah anak perkara biasa. Dan apa kata kita biasa biasa kan utk acknowledge nyatakan kebaikan anak.. Apa yang sentiasa anak dengar dari mulut parents.. Itulah yang bakal menjadi programming mereka..programming itu ada dalam sistem kepercayaan. Rukun iman terletak di situ.
.
Apakah Kebergantungan kepada Allah ada di situ? Dari sinilah proses memperkenalkan KEINDAHAN ALLAH berlaku.
.
Percaya kepada Allah adalah asas wajib. SEBELUM SOLAT DAN ALQURAN. kerana kepada Allah kita dan anak dikembalikan. Allahuakbar! Allahummasollialamuhammad..
.
Tindakan anda?
1- like love sekiranya anda love sangat kepada anak
2- tindakan praktikal
– komen kata kata appreciation anda kepada anak anda ikut surah adh dhuha di atas (praktikal dalam scope parenting)
– upload gambar anda dgn anak.. Dan kata kata appreciation
– upload gambar aktiviti bersama anak.. Dan kata kata penghargaan
3- share kan post ini!
.
Jomkita!