Skip to main content

COACH YANG DOWN, SUKAR UNTUK BANGKIT .

COACH YANG DOWN, SUKAR UNTUK BANGKIT
.
Personal coaching kali ini lain sikit. Beliau adalah seorang coach yang baru masuk dalam dunia training. Sesuatu yang tidak diajar di dalam mana mana Train of Trainers adalah tentang Hidden Job Scope of a Coach.
.
Bila jadi coach, kawalan energy sangat mainkan peranan yang amat penting. Ketika coaching mudah kita melontarkan idea dan ilham. Client gembira. Namun, selepas coaching ada side effects sekiranya tidak dipantau.
.
Side effects
– penat dan exhausted melampau
– rasa berat dan malas yang menjadi jadi
– rasa down dan malas untuk bantu orang lain
– amygdala hijack tiba tiba diterjah pelbagai pemikiran negatif. Walaupun diri sendiri tahu perlu fikir positif dan bersyukur. Praktikal tak dapat dilaksanakan
– pelbagai lagi side effects yg tak perlu saya ceritakan semua di sini.
.
Saya memberikan beberapa action plan untuk client mengikut surah alkahfi, an nahlu dan al ghafir.
.
Dalam masa yang sama.. Saya bantu realign impian beliau agar fokus hidup clear…
.
Beliau bertanya.. Bagaimana dengan keadaan saya yang amat banyak fluctuate? Sekejap berkobar kobar nak bantu orang..sekejap down..?
.
Saya membalas…
.
Sekiranya puan baca AlQuran seperti yang saya kongsikan ini, Allah boleh tolong dengan sangat pantas. Sepantas after 20 minutes baca. Dan bangun tidur esok, u can feel the new you. Namun, lakukan dahulu process ni..
.
Pagi ini.. Beliau menghantar message..
“puan! Alhamdulillah.. Badan rasa ringan sangat! Saya rasa bersemangat! Lain sangat”
.
====
Alquran sekiranya dibaca dengan betul, side effects adalah mempengaruhi Hormon dalam badan! Benar Alquran ini penuh berkat. Banyak manfaat. Hadiah terhebat dari Allah untuk hambaNya yang upgrade percaya kepadaNya dan Kalam Nya. Bacaan Alquran semua sama. IKUTLAH GURU ALQURAN ANDA. yang saya kongsikan adalah persiapan jantung hati itu..

.
Tiada daya dan Upaya melainkan bantuan Allah semata-mata.. Allahuakbar! Alquran the best solution in life!

HusnaHaron

Leave a Reply