Skip to main content

ata saya terbeliak bila mendengar akauntan menyatakan “puan terlebih bayar corporate tax RM20,000”.. 😱😱😱 Dan terkurang bayar GST RM5, 000 πŸ˜‚πŸ˜§

By October 21, 2018Blog, Kisah Inspirasi

Mata saya terbeliak bila mendengar akauntan menyatakan “puan terlebih bayar corporate tax RM20,000”.. 😱😱😱 Dan terkurang bayar GST RM5, 000 πŸ˜‚πŸ˜§
.
Betulkah apa yang aku dengar ni? Lantas saya mengambil balance sheet. Apakah jumlah tax provision… Oh it is Under liability dan jumlahnya in bracket. Ok memang sah terlebih bayar..GST? oh ya.. Betul terkurang.

Setelah check kiraan, adjustment saya lihat balik tax planning. Ermm, tiada pun mahu invest in property nor applying bank loan. Tiada sebab untuk bayar terlebih. Dan Rasa IMPOSSIBLE PULA AKU NAK GENEROUS SANGAT…
.
Hakikatnya kiraan sudah tepat. Payment dilakukan semuanya mengikut surat LHDN dan tax agent. So saya ada 2 options
.
1) utk reaudit dan dapat balik RM20, 000 tax refund
2) ignore
.
Ikut kehendak hati, mestilah nak pilih no 1. Namun, saya memilih untuk baca AlQuran dahulu..iaitu surah Al-Baqarah 2:280
.
Dan jika orang yang berhutang itu sedang mengalami kesempitan hidup, maka berilah tempoh sehingga ia lapang hidupnya dan (sebaliknya) bahawa kamu sedekahkan hutang itu (kepadanya) adalah lebih baik untuk kamu, kalau kamu mengetahui (pahalanya yang besar yang kamu akan dapati kelak).
.
MasyaAllah! Tabarakallah! Rupanya Allah memakbulkan doa saya melalui peristiwa kelalaian accountant ini. Astaghfirullahalazim..
.
Apakah doa saya?
Bagaimana mahu bantu kerajaan untuk langsaikan hutang. Pendapatan saya sebagai Managing Director tidak lah memungkinkan untuk menyumbang puluhan ribu. Sebagai coach FormulaMasa pula, saya tiada ambil bayaran. Lebihan tax ini adalah untuk business oil and gas kami.
.
Semua orang sedia maklum bahawa kerajaan sedang menghadapi jumlah hutang bernilai RM1trillion. Kerajaan juga ada melancarkan Tabung Harapan Negara untuk rakyat menyumbang. As per now.. Sudah lebih RM150 juta.
.
Melihat lebihan tax itu
1) sekiranya reaudit, proses nya Allahuakbar amat leceh. Banyak soal jawab yang mungkin menyebabkan saya banyak luangkan masa utk menjawab dan prepare all documents. Masa utk berseminar menyampaikan Alquran pasti terbatas. Namun, hati kecil berkata kata.. “hello! It is rm20k!.. Apa lah sangat dengan leceh tu. Tak dapat rm20k cash, at least ia mengurangkan tax for upcoming years”
.
Saya terpengaruh dengan bisikan ini untuk proceed dengan tax reaudit.
.
2) Namun, apabila melihat ayat Alquran surah alq baqarah 2:280, saya solid untuk melepaskan jumlah itu. Kerajaan lebih memerlukan. Siapa saya untuk judge kesilapan kerajaan yg lepas.
.
Hati kecil juga berkata kata.. Menyumbang macam ni tak dapat Tax Incentive.
.
Ya tak dapat..
.
Saya yakini dengan janji Allah dalam surah alzalzalah setiap perkara di balas Allah.
.
Dan kalau tak dibalas pun.. I don’t care..
Kerana mendapat cinta Allah itu MasyaAllah mengatasi segalanya…
.
Allahuakbar.. Subhanallah…
.
Alquran mengubah cara kita decide. Apapun jua decision, kita tanggung dan nikmati. Surah AsySyams menjadi guidance. Walaupun secara background nya, saya memang berada di dalam Accounting and tax line untuk 17 tahun, namun bila Allah tidak mengizinkan ilmu itu diamalkan, saya tunduk.
.
Memahami Alquran di dalam kehidupan impaknya jauh lebih menusuk. Duit tu pun dari Allah. Nak lagi duit..usaha lagi, solat dan sabar, sedekah kerana Allah.. Allah juga yang bagi lagi. Tak de apa pun milik kita..
.
Adakah anda dapat sesuatu dari post ni?

HusnaHaron

Leave a Reply