Skip to main content

SOLAT, VS ALLAH.. TIPS SOLAT CUKUP UTK ANAK .

By February 21, 2018Blog, Didik Anak

SOLAT, VS ALLAH.. TIPS SOLAT CUKUP UTK ANAK
.
Perkenalkan Allah dengan kadar yang BERTERUSAN.. Then, baru lah SOLAT ITU menjadi relevan.
.
Awal penurunan ayat Alquran, banyak bercerita tentang TAUHID.. Pasal Allah.. Allah dan Allah.. Perintah solat menjadi wajib selepas isra mikraj.. Setelah bertahun tahun Allah diperkenalkan.
.
Usia manusia.. Dari lahir hingga 7 tahun adalah waktu emas utk parents ‘install’ kan di dalam sistem kepercayaan anak di dalam subconscious mind tentang Allah.. Kemudian 7-10 tahun di Upgrade lagi Kebergantungan kepada Allah.. Diperkenalkan solat dengan lebih teliti.. Sudah di latih utk solat agar anak faham, solat adalah waktu utk bercinta dengan Allah secara official…
.
Perkenalkan Allah.. Dalam dimensi kasih sayang Allah, kebaikan Allah, pertolongan Allah, hadiah dari Allah.. Betapa hebatnya Allah. KEPADA ANAK.
.
Dosa dan neraka, diperkenalkan setelah anak makin kenal Allah. Umpamanya cerita KEINDAHAN ALLAH 20x, dosa 1x… Kerana Allah itu bukan hanya PENGHUKUM.
.
Perhatikan… Ketika anak berusia 10 tahun, anak sudah boleh dipukul (dengan kasih sayang atas tujuan mendidik) utk JAGA SOLAT 5 WAKTU.. rata rata.. Perempuan baligh ketika usia 12 tahun, lelaki 14 tahun.. Maka, ada 2-4 TAHUN waktu praktis utk jadikan SOLAT SEBAGAI PROGRAMMING PERMANENT di dalam diri anak..
.
Ia akan berlaku dengan lebih mudah APABILA ANAK SENTIASA DIPERKENALKAN TENTANG ALLAH… di dalam setiap aspek kehidupan mereka. BUKAN TERASING DARI HIDUP MEREKA. maka, parents yg perlu fahami ini…Sebab itu di dalam seminar TimeREVAMP, saya amat detail bab ini. Hingga peserta tahu nak buat apa bila balik…. Problems start when we do not audit our solat and upgrade its quality.. Begitu juga dengan anak.. Dari kecil hingga baligh.
.
Maka, apabila sudah baligh…. Solat itu sudah pun BERBELAS TAHUN DILATIH..dilatih tanpa sedar mendapat pelbagai side effects.
.
Di Dalam solat, penuh dengan rahsia side effects MENDIDIK
– Pengurusan masa
– FOKUS
– Kepimpinan
– kesihatan
– kebersihan
– ingat kepada Allah setiap masa
– guidance dan peringatan
– rahsia tenang
– kawalan emosi
– perbetulkan sistem neuron, sel, Connection with the main Source.

Terlalu banyak rahsia solat…
.
DAN IA BERMULA DENGAN PERKENALKAN ALLAH…
.
tidak pernah terlambat utk kita mulakan… Alquran penuh dengan guidance utk sumber cerita “berkenalan dengan Allah”.. Sehingga kita jatuh cinta lagi dan lagi kepada Allah.. Hingga setiap nafas, ingat Allah…
.
Solat bukan hanya sekadar utk dapat pahala dan elak dosa.. Solat di dalam kehidupan kita.. Jom kita re learn about solat. Life is miserable just because the one that performs solat is THE PHYSICAL ONLY. not the roh inside the solat..
.
Jom AUDIT SOLAT.. UPGRADE SOLAT..
.
Tiada Tuhan Selain Allah… Allahuakbar!
.
In shaa Allah utk TEMA PRAKTIKAL ALQURAN utk Talk di Bangi nanti.. Saya akan tekan kan Bab Solat. PERCUMA. jemput lah hadir seperti di poster..
.
Bukan utk mendidik anak semata.. Malahan utk parents sendiri.
.
Bila diletakkan PERCUMA.. Pls jangan underestimate content yang bakal saya kongsikan. Percuma atau berbayar sama sahaja bagi saya. Yg komited dan serius.. Jemput hadir..
.
Saya hanya mahu kongsikan SATU SAHAJA TAJUK. Tapi 1 tajuk itu dikupas begitu detail hingga anda boleh lakukan sendiri… Tetap rujuk kepada ilmuwan dan ustaz utk hukum hakam.
.
Ya.. Diizinkan utk Share.. Kita sama sama perbetulkan solat.. Tag lah orang yg tersayang

 
HusnaHaron

Leave a Reply