Skip to main content

Kalau tak pandai baca AlQuran?

By March 10, 2017Blog, QURAN

Apakah tak dapat petunjuk Allah?
.
Memahami kalimah Lailahaillallah..Muhammad Rasulullah, (tiada Tuhan selain Allah, Muhammad pesuruh Allah).. Adalah segalanya. Adalah yg paling utama dan tertinggi. 165 yg lain mempermudahkan proses. Saya ada jumpa beberapa contoh, orang yang hebat. Yakin dgn hati apa itu lailahaillallah.. Walaupun tidak pandai baca al-Quran, diberikan kefahaman memahami Message alquran. Mereka melalui jalan yang payyyyahhhh dengan ujian yg bertubi2 utk faham apa itu lailahaillallah…
.
Kerana Allah yang memberi kefahaman itu, asbab keyakinan kepadaNya. Islam adalah cara hidup yg sejahtera.. Pasti laluannya lebih mudah.. Tidak adil utk kita banding2kan.. Kerana semua manusia diciptakan sebaik ciptaan. Pasti laluan takdir berbeza. Kasih sayang Allah sama kepada semua. Cara kita melihat dan respon terhadap kasih sayang itu.. Menentukan.
.
Kita tidak layak melabelkan orang itu dapat hidayah.. Orang itu tak dapat hidayah. Kita semua perlukan upgraded pimpinan dan petunjuk hidayah daripada Allah.. Selesai satu perkara, lakukan perkara lain pula agar kita terus menerus di Upgrade. In shaa Allah. Kita Sama2 ya..
.
Sekiranya kita audit dan Improve. Apa yg rukun wajib kita percaya (rukun iman).. Apa yang rukun wajib kita amalkan (rukun islam).. Kerana ia mempermudahkan proses utk mengenaliNya.. Belajar tetap perlu! Usaha tetap perlu! Istiqamah tetap perlu! Jom kita sama-sama audit 165 kita dan Upgrade… In shaa Allah.

16422716_10155019186859533_1503080789358538149_o

HusnaHaron

Leave a Reply