Skip to main content

UNCODE MESSAGE..

UNCODE message.. Bagaimana ajar anak alquran sebabkan saya jatuh cinta setiap masa kepada Allah melalui KalamNya Alquran.
.
Allana menangis pagi tadi. Nak pujuk beliau tersangat mudah kerana asas Parenting sudah “di Install kan” dalam minda beliau hari hari… Asas itu adalah Allah, pahala, alquran..
.
Mama : nape allana nangis
Allana : lana sedih.. Teacher Ma tak de dah.. Teacher baru tak Best.. Huuuuuuuuu.. Lana tak nak pergi Taska.. Mama ambil lah..
Mama : mama kerja la sayang..
Allana : (makin kuat nangis)
Mama : ok.. Nangis lah Ye.. Kita doa pada Allah ya..
Allana : ya Allah.. Lana sedih.. Nak Teacher ma
Mama : ya Allah.. Allah tolong lah pujuk allana… Allana tengah sedih… Teacher Ma dah tiada. Allah tolonglah allana..permudahkan allana.. Thank u Allah.. Allana nak baca Quran ni..
.
Mama pasang surah al insyirah ya..
Allana : tak nak! Nak surah an naziat..
Mama : Eh.. Allana belum hafal surah ni lagi
Allana : tak nak! Nak surah ni juga! Mama.. Surah an naziat ni pasal apa?
.
Mama : (terkedu sebentar kerana belum habis hafal surah ni)… Oh surah ni pasal malaikat yang mencabut Nyawa. Kalau orang yg banyak dosa.. Malaikat cabut nyawa dgn keras! Sakitttttttt sangat!
.
Tapi kalau allana rajin solat, baca Quran, tolong Mama abah, buat baik, sedekah… Tolong orang… Dapat banyak pahala.. Hidup allana dipermudahkan. Sebab ibadat Islam itu adalah cara hidup untuk sejahtera dan tenang. tu sistem yg Allah cipta untuk kita. Berganda2.. kita buat kita dapat manfaat. tu lah pahala. Allana mati dlm husnul khatimah.. Malaikat cabut nyawa lembutttttttt je..
.
Allana : malaikat tu cabut nyawa mcm mana? Lepas mati jadi apa? Nape surah ni ikut abg ammar? ) =&4_-+#+@=@#-!+1
.
=============
Pelbagai soalan bertubi tubi dari allana yang saya sendiri tidak tahu jawapannya. Apa yg Pasti.. Surah ini, saya ambil masa lebih dari sebulan untuk faham.. Faham secara Spiritual.. Allana telah menyebabkan proses kefahaman itu dipercepatkan.. Dan In shaa Allah lebih cepat saya menghafal dan beramal dengan surah ini.. Nikmat hafal dan amal alquran adalah teramat wowwwww!
.
Apakah yang anda DAPAT dari perkongsian ini? Boleh tolong Share? Thanx 
.
Kepada yg mahu free ebook “Ajari utk Dicintai Alquran” sila ke Comment ke dua

HusnaHaron

Leave a Reply