Skip to main content

TERPERANGKAP DENGAN ILMU..

By March 26, 2018Blog, I - Ilmu

TERPERANGKAP DENGAN ILMU..
.
Tidak dinafikan, penemuan sains mengesahkan kandungan Alquran yg memang ternyata benar. Bagi yg berfikir logik, sains memang boleh meningkatkan keyakinan kepada Allah dan kalamNya Alquran. Namun, ilmu yg diterokai bukanlah absolute. Kerana kun fayakun Allah boleh menukar segalanya.
.
Bagi saintis non Muslim, mereka banyak menyatakan
“all your thoughts, the universe shall respond”.. Bagi mereka, universe adalah Tuhan..
.
Alquran menyatakan siap siap bahawa Allah yg menjadikan alam dalam 6 masa dan Allah bersemayam di atas Arasy. Universe itu sendiri adalah makhluk ciptaan Allah. Makhluk universe bekerja mengikut hukum alam.. Peraturan alam.. Sunnatullah.
.
Sudah tentu, Allah boleh menukar peraturan ini..kerana Allah itu Maha Kun Fayakun. KASIH SAYANG ALLAH SEMEMANGNYA BOLEH MENUKARKAN SETTING PERATURAN ALAM.. OLEH itu, jangan terperangkap dengan apa jua ilmu yg kita ada… Saya selalu mengingatkan diri saya tentang ini..
.
Maka, apakah Kebergantungan kita kepada universe atau Allah? Ya.. Dalam konteks ini jawapan kita adalah Allah..
.
Cuba kita audit diri.. Dalam situasi sebenar, kita bergantung kepada siapa? Allah? Universe? wang? Family? Kerjaya? Sales? Kesihatan? Boss??
.
Alquran semestinya akan memastikan kita ditarik bila kita tersasar..
Seronok membaca Alquran, seronok lagi mengamalkan Alquran, bertambah seronok menyebarkan Alquran,.. Dan keseronokan berganda ganda ketika menghafal Alquran.. MasyaAllah..

HusnaHaron

Leave a Reply