KERJA TAK PERNAH HABIS.

TENANGKAH?

*****************

PUNCA HIDUP TAK TENANG

 

Salah satu nya adalah kerana tidak luangkan masa untuk Al-Quran

Mengapa perlu luangkan masa dengan Al-Quran? Kerana di dalam pembacaan Al-Quran adanaya

  1. Keyakinan kepada Satu kuasa yang Maha Hebatttt. Hatta tak faham apa yang dibaca pun, tetap ada manfaat ini. In Shaa Allah
  2. Kawalan ketenangan hati.
  3. Ketenagan, makin mudah untuk kita berfikir
  4. Kemampuan berfikir itu sebabkan kita mudah untuk mengatur urusan kerja kita.
  5. Pelbagai bantuan yang Allah aturkan. Yang kita perasan, atau pun tak perasan

KESIBUKAN ANDA JENIS YANG MANA?

SIBUK ada 2 jenis.

Sibuk yang efficient dan productive; ini bagus dan sila teruskan untuk membantu lebih ramai orang

 

Atau

 

Sibuk yang hanya focus kepada kehidupan rutin dan survival kehidupan. Look like busy. Macam banyak kerja. Tapi sama saja aktiviti harian nya.

 

Mana mana pilihan, dua dua ada fungsi. Yang utama, di sebalik pilihan itu APAKAH KITA MAKIN MENGENAL ALLAH..
SIBUK adalah reflexi keadaan dalam hati. Ia terpancar pada luaran kehidupan kita. Bagaimana kita uruskan fokus dan matlamat.

Hingga kan kesan nya adalah

1) makin mahukan kesibukan kerana di sebalik nya makin kenal Allah.. Atau
2) makin lelah Hingga ia sering meragut ketenangan dan kebahagiaan..

Kesan ini, menjawab kita sibuk versi yang mana. Dek kerana banyak nya aktiviti.

Banyak aktiviti dan tenang
Banyak aktiviti dan kelam kabut.

Pasti berbeza kan?

Sebelum berbicara tentang pelbagai solusi TENANG DALAM KEHIDUPAN , kita harus fahami foundation kehidupan kita..

Kita adalah roh dariNya. Yang berada dalam jasad fizikal. Akal yang memegang roh dan jasad. Maka, roh ini yang perlu diberikan perhatian sepenuh nya, then jasad akan ikut harmoni. In shaa Allah..

Perjalanan taqdir kita untuk akhirnya kembali pada Allah harus menyebabkan kita untuk KENALI DIRI HINGGA KITA KENAL ALLAH..

Bukan nya kita terperangkap dalam kesibukan hingga terlupa kan Allah.. Astaghfirullahalazim.

Al-Anfal 8:28

وَٱعْلَمُوٓا۟ أَنَّمَآ أَمْوَٰلُكُمْ وَأَوْلَٰدُكُمْ فِتْنَةٌ وَأَنَّ ٱللَّهَ عِندَهُۥٓ أَجْرٌ عَظِيمٌ

Dan ketahuilah bahawa harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian, dan sesungguhnya di sisi Allah jualah pahala yang besar.

Harta diperlukan dengan kadarnya
Anak diperlukan perhatian dengan kadarnya.

Dan Allah diperlukan SETIAP MASA, SETIAP MASA… kerana melalui HARTA DAN ANAK Kita LEBIH KENAL Allah… Sekiranya memilih jalan ini.

– Bagaimana dengan kesibukan kita kenal Allah.
– Bagaimana dengan kerja banyak, kita bergantung pada Allah.
– Bagaimana dengan terbatas nya sumber wang, tenaga dan masa, kita kembali pada Allah dengan ikut apa yang Rasulullah S.A.W sampaikan dalam Alquran

– Bagaimana dalam uruskan kerjaya, keluarga, impian kita tidak dialihkan perhatian dari ‘memandangNya’

Orang yang sibuk..
Bagus! Ada pelbagai tugas..diperlukan ramai orang..

Maka, bagaimana harus kita channel kan kesibukan itu Untuk LEBIH KENAL ALLAH..kerana KEMBALI KepadaNya adalah pasti..

.Aal-e-Imran 3:14

زُيِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ ٱلشَّهَوَٰتِ مِنَ ٱلنِّسَآءِ وَٱلْبَنِينَ وَٱلْقَنَٰطِيرِ ٱلْمُقَنطَرَةِ مِنَ ٱلذَّهَبِ وَٱلْفِضَّةِ وَٱلْخَيْلِ ٱلْمُسَوَّمَةِ وَٱلْأَنْعَٰمِ وَٱلْحَرْثِۗ ذَٰلِكَ مَتَٰعُ ٱلْحَيَوٰةِ ٱلدُّنْيَاۖ وَٱللَّهُ عِندَهُۥ حُسْنُ ٱلْمَـَٔابِ

Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia: kesukaan kepada benda-benda yang diingini nafsu, iaitu perempuan-perempuan dan anak-pinak; harta benda yang banyak bertimbun-timbun, dari emas dan perak; kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih; dan binatang-binatang ternak serta kebun-kebun tanaman. Semuanya itu ialah kesenangan hidup di dunia. Dan (ingatlah), pada sisi Allah ada tempat kembali yang sebaik-baiknya (iaitu Syurga).

Hingga kita nampak kasih sayang Allah SETIAP MASA ADA..

Pun begitu, Allah Maha Baik menyediakan pelbagai alternatif solusi.. Agar kita mudah untuk tenang…

Apa yang pasti.. Ia memerlukan tindakan. In Shaa Allah

 

*****************************************

 

APA YANG BAKAL DIPELAJARI

 

VIDEO 1

10 Basic untuk kehidupan yang lebih tenang, happy yang orang sibuk terlepas pandang

 

4 Basic untuk mempunyai masa yang cukup

Bagaimana mahu sistemkan kehidupan untuk ada masa ME TIME

 

VIDEO 2

Bagaimana masuk ke dalam dunai Al-Quran dan setting Quran Enviroment

 

Solusi untuk kawal kesibukkan

                Bagaimana mahu sempat baca Al-Quran dalam keadaan sibuk

Merapatkan jurang kefahaman kita bila sebut bab baca Al-Quran.

 

VIDEO 3

10 LIFE BASICS PERLU TAHU

 

  1. Bagaimana untuk KEMBALI pada Allah by heart, bila jantung hati rasa tak tenang. Hinggakan kita mula Nampak the beauty of Al-Quran, apa yang Rasulullah S.A.W sampaikan. Kerana Rasul sampaikan kata kata Allah ie bagaimana untuk setiap masa bersama dengannya.
  2. Bagaimana untuk kawal EMOSI hingga memberi impak pada ENERGY diri, hingga energetic setiap masa dan life to the fullest.
  3. Bagaimana susun masa agar kehidupan jadi S.E.I.M.B.A.N.G.
  4. NAFAS dengan cara yang betul hingga ada kesatuan di antara nafas, aktiviti dan focus.
  5. Bagaimana URUSWANG, komitmen dan hutang hingga boleh hidup dengan tenang. Tanpa menyalahkan taqdeer yang lepas.
  6. Bagaimana untuk HAPPIER dengan kehidupan diri sendiri regardless apa yang jadi. Oh apa yang tak yang terjadi dalam hidup adalah kerana fail nya 1-5.
  7. Bagaimana SOLAT yang mengaktifkan semua lapis jantung hati hingga setiap masa bercinta dengan Allah.
  8. Bagaimana menjaga otak dengan aktiviti, pemakanan, tidur, agar boleh akses semua bahagian otak.
  9. Bagaimana untuk usahakan TIDUR dan rehat yang cukup. Boleh dibuat bila 1-8 disistemkan.
  10. Bagaimana guna Al-Quran, kerana Al-Quran menjawab kesemua 1-10.

10 Life basic yang boleh mengaktifkan Pre Frontal Cortex (PFC). Bahagian otak yang membezakan manusia dan haiwan.

 

******************************************

 

APA KATA MEREKA

 

“Alhamdulilah. Dah mula start buat sikit2. Mula jadi BFF dgn Al Quran start join pgrm Terapi Tahlil waktu Ramadhan tu. Alhamdulilah dapat kekalkan momentum. Yg lain-lain tgh upgrade slow2. Nampak banyak masa terbuang untuk benda yang tak sepatutnya.Mula susun balik jadual kehidupan agar SEIMBANG. Rasa masa lebih efisien, hidup lebih tenang. Banyak juga urusan berjalan lancar secara effortless. Moga Allah kekalkan rasa ini. Jaga diri ini dan jgn biar diri ini lepas tanpa arah. Allah Maha Baik.” – MIN SAAD

 

“Alhamdulillah, dah mula apply, especially bahagian rutin dan non-rutin. Mmg nmpk beza. Waktu yg terluang, paksa diri utk luangkan masa dgn al-quran. Rasa diri lebih tenang, lebih2 lagi bila melayan kerenah anak2. Saya dapat kawal emosi bila dgn anak2, dah boleh rendahkan tona suara, dah kurang marah2 dan tinggi suara dgn mereka. Jazakillahu khair pn husna. Rasa nak lagi dan lagi kelas live bersama pn”- WAHIDAH STARDUSTT

 

“Alhamdulillah lebih tenang. Hari-hari cari Al-Qur’an. Kalau tak dengar,baca & hayati rasa ada benda tak lengkap, rasa gelisah, rasa rugi tak dengar apa yang Allah nak sampaikan melalui Al-Qur’an. Sekarang suka dengar video dari Tadabbur Center. Banyak ibrah (pengajaran) yang kita boleh dapat dari Al-Qur’an. Terima kasih puan atas ilmunya. Semoga Allah rahmati perjalanan hidup puan & keluarga.❤” –ANIS FADHILAH

 

“Wsalam..sudah mula dengan al-quran..wajibkan diri baca sekurang2nya sehelai selepas solat waktu, dah install your hour..minggu ni plan untuk pantau masa sebelum berpindah ke next action..impaknya, ya masa terasa lambat, dan kerja siap..Alhamdulilah.”-SYUHADAH OTHMAN

 

“Impaknya pertama nangis terharu masa Pn Husna cerita pasal periuk tekanan. Betapa Allah sedang membetulkan Hidup saya. Dia mengizinkan seorang yang bersungguh sungguh memberi sekecil kecil contoh untuk saya buat action plan. Penerangan tentang brain CEO pun menjadikan saya lebih cepat bertindak dan tak mau berlamaan dalam masalah.” – ZAMMIRA ABD RAHIM

 

****************************************

Yuran Kebijaksanaan

RM50/tiket

RM150/15 tiket

Tonton video durasi 7 jam

Masa tonton: 4 hari

Anda akan di invite ke dalam Facebook Group “Tenangkah”?

**************************************

Daftarkan bukti pembayaran dan link facebook setiap peserta di google form

http://tinyurl.com/y2mmxewt

*******************************************