Skip to main content

PERSONAL COACHING INCOME RM20, 000 TAPI MASIH BERMASALAH KEWANGAN

PERSONAL COACHING INCOME RM20, 000 TAPI MASIH BERMASALAH KEWANGAN
.
ini bukan lah kali pertama saya menemui kes ini. Tanpa disedari.. Bila pendapatan tinggi, komitmen tinggi, hutang juga tinggi..
.
ASAS MENJEMPUT REZEKI YG BERKAT ada pada ZAKAT DAN SEDEKAH. bagaimana mahu berzakat sekiranya tidak cukup? Bagaimana mahu bersedekah kalau penuh dengan kerisauan!
.
Surah al baqarah banyak bercerita tentang perkara ini. Namun, action plan tidak cukup hanya baca AlQuran dan berdoa. Strategi dan tindakan tetap perlu ada! Apakah strategi nya?
.
Saya menggunakan pengalaman sebagai Chartered Accountant utk restructure kewangan company beliau. Menggunakan pengalaman sebagai tax lecturer untuk restructure tax management. Menggunakan pengalaman sebagai QURAN LOVER bagaimana untuk tetap bersedekah SETIAP MASA Walaupun kewangan sedang teramat tidak stabil.
.
Apabila sedekah dan zakat dikurangkan.. Atau tidak dilakukan, THAT’S THE BEGINNING OF THE FINANCIAL PROBLEMS. lantas mulalah ideology mengejar financial freedom didambakan. Vision board penuh gambar.
.
Mahu pergi haji, travel around the world, beli rumah yg besar dan ada simpanan yang 10 keturunan tak habis. Impian seting itu bagus. Bagus semua tu..
Sila teruskan.. No problem at all..
Dan pastikan ditambah…
.
Di sebalik semua impian kewangan itu.. Impian itu DITUNGGANG UTK LEBIH MENGENAL ALLAH.. BERSAMA ALLAH MENUJU KE DESTINASI AKHIRAT.
.
Al-Baqarah 2:276

Allah susutkan (kebaikan harta yang dijalankan dengan mengambil) riba dan Ia pula mengembangkan (berkat harta yang dikeluarkan) sedekah-sedekah dan zakatnya. Dan Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang kekal terus dalam kekufuran, dan selalu melakukan dosa.
.
Ramai orang mahukan financial freedom. Tapi tidak ramai sanggup melalui PROSES KE ARAH FINANCIAL FREEEDOM itu.. KITA MUDAH UNDERESTIMATe KEMAMPUAN ALLAH dengan membataskan sedekah.. Sedangkan asas Sedekah adalah daripada APA JUA REZEKI YG ALLAH KURNIAKAN. bukan rezeki wang semata.
.
So bagaimana mahu bersedekah kalau duit tiada? Sedekah yg bagaimana? Sedekah apa? Kepada siapa?
.
Sekiranya anda berjumpa dengan saya.. Saya akan mengikut rentak kemahuan anda. Sekiranya mahu kaya dan hartawan, saya akan suggest ayat Alquran yg support KAYA DAN BERIMAN seperti Nabi Sulaiman A. S. Dan Saidina Abdul Rahman Auf..
.
Sekiranya anda jenis yang tidak sukakan kekayaan kerana mahu cepat dihisab, saya akan suggest ayat Alquran yg support DAMAI DAN BERIMAN seperti Rasulullah S.A.W.. Akhir hayat Rasulullah, gayanya seperti tidak berharta. Tapi baginda bukan miskin. Baginda adalah FAQIR.
.
Faqir lebih kaya dari kaya. Faqir akan access kepada kekayaan Allah yg unlimited. Bukan kekayaan itu yg diinginkan. Tetapi Allah itu yang dimahukan. Allahuakbar!
.
Usahlah takut utk mengejar kekayaan kerana takut dihisab. Kerana proses mengejar kekayaan itu menyebabkan kita bermanfaat kepada ramai orang. Boleh bersedekah lebih banyak. Upgrade yakin kepada Allah sentiasa berlaku. It’s not about kaya or miskin. It’s about our connection with Allah.
.
Tunggang lah kekayaan untuk lebih mencintai Allah Tunggang lah kemiskinan, financial commitments yg menyesakkan untuk lebih mencintai Allah. Allah yg dimahukan… Laillahaillallah!
.
Usah disalahkan segala hutang dan masalah kewangan. Dulu tatkala ia diperlukan, bukan main kita bersyukur dibantu.. Terimalah, bahawa kerana hutang itu lah anda bekerja keras dan mendapat jutaan nikmat yg lain pula..solat jauh lebih khusyuk! Semakin mahukan Allah…ok ya..
.
P/s : Di samping masalah kewangan, wanita anggun ini juga mempunyai masalah personal yg lain yang TIDAK BOLEH DIDEDAHKAN.
.
Berdasarkan action plan yang diberikan.. Client ini jelas gembira! Sudah nampak punca masalah kewangan yg ditanggung selama 4 tahun.. Hingga solat pun sukar utk khusyuk.
.
Tiada daya dan upaya melainkan bantuan Allah semata-mata….
.
Diizinkan share moga asbab usaha share anda ramai yang dapat dibantu untuk berterusan bersedekah kerana Allah.

HusnaHaron

Leave a Reply