Skip to main content

Personal coaching “dulu kaya.. Kini tidak lagi”

Personal coaching “dulu kaya.. Kini tidak lagi”
.
5 tahun hadapi masalah kewangan. Dalam konteks “orang lihat beliau masih lagi kaya”. Saya Faham situasi itu. Lebih perit dari orang yang memang dilahirkan serba kekurangan…
.
Ketika melihat coaching form, saya tahu isunya berpunca kepada 2 perkara utama dalam rukun islam. Lantas saya berikan lagi additional homework utk speed kan proses coaching.
.
Ketika berjumpa.. Saya tanyakan beliau soalan mudah ini..
.
“sekiranya puan ada RM20,000 cash sekarang, dan puan juga ada komitmen & bill yang perlu dibayar berjumlah RM22, 000. (tak cukup RM2, 000). Berapa jumlah yang puan akan derma? “
.
Beliau berfikir lama. Malah bulat matanya memandang saya. Seolah berfikir..” takkan tak reti kira puan husna ni.” kemudian beliau menjawab..
.
“saya nak bagi apa? Saya pun tak cukup”
.
=========
Lantas saya katakan..
.
Tepat jawapan puan tu kalau akal kita dikuasai oleh fizikal. Fizikal yang ada ilmu logic matematik. Namun, sekiranya akal dikuasai oleh roh.. Jawapannya bukan begitu…
.
Kerana roh itu setiap masa mahu bersama dgn Allah. Allah yang Maha Kaya. Ada segala Harta. Bila kita menilai Allah berdasarkan wang poket gaji bulanan, ketika itu kita sedang underestimate Allah.. Bila kita menilai Allah berdasarkan wang balance dalam bank, sekali lagi kita sedang underestimate Allah… Astaghfirullahalazim.
.
Tak salah dengan kiraan matematik. Ia tepat. Tindakan itu betul. Sila teruskan. MAKA STRUGGLE KOW KOW LAH DENGAN KEHIDUPAN. perkara ini teramat biasa dialami oleh orang yang bekerja makan gaji/pernah makan gaji. Kerana minda sudah di train seperti itu.. Org makan gaji rajin bersedekah, itu berbeza.
.
The moment kita tidak bersedekah, that’s the moment kita bakal hadapi masalah kewangan! Tidak kisah lah berapa pun pendapatan.
.
Ia teramat jelas dinyatakan di dalam Alquran.
.
Puan sudah selalu solat. Sudah makin upgrade Alquran. Itu bagus! Diteruskan. Bab sedekah sahaja yang belum setel. Saya jemput puan untuk baca surah al baqarah 2:3.
.
Beliau menangis ketika membaca… Teresak esak..
.
Beliau katakan
.
“how u know this is my core problem? And i am amazed how u could point out the other issue by just reading my coaching form”
.
Saya katakan..
.
Saya baca AlQuran. Allah yang Maha Mengetahui. Tiada daya dan upaya melainkan bantuan Allah semata-mata…
.
Beliau bertanya.. “so bagaimana saya boleh bersedekah sedangkan saya tidak punya wang?”
.
Cepat saya membalas.. “opsss!! Don’t say that.. Setiap orang, Allah berikan kekayaan yang sangat banyak. Kita terzalim meletakkan kekayaan itu.. Jawapan ada pada UPGRADE YAKIN. Sangat banyak ayat Alquran pasal ni.. Namun, ia bukan semudah melafazkan kata kata AKU YAKIN. ia perlukan tindakan. ”
.
Saya berikan beliau 5 action plans. Dan saya katakan.. “berdasarkan ayat Alquran yg ini.. Malam ini u buat ini…”
..
Transition memerlukan proses.. And i foresee, step 1 boleh setel malam ni. Step 2 dalam masa 2 minggu. Step 3 berterusan hingga mati.
.
The moment kita mahukan Allah.. Sepantas cahaya Allah makbulkan. Cuma, apakah diri kita mahukan Allah sepantas cahaya. Atau hanya mahukan kekayaan Allah sahaja…
.
Bila kita ada RM10,000 di bank, ada emergency.. Kita akan guna that rm10, 0000
°
Bila kita ada RM40, 000 di ASB, ada keperluan, kita akan guna that RM40, 000
.
Bila kita ada RM1.1trillion, ada nak beli rumah, kita akan guna that RM1.1 trillion.
.
Bila kita mahu akses kepada Allah.? Tunduk kepadaNya?
.
Cuci lah hati… Audit life kita.. Di dalam drama harian kita setiap masa Allah memberitahu aoa khabar Connection kita Dengan Nya.
.
Kalau u free esok.. Datang lah ke gombak. Tajaan percuma esok. U nak i pantau u sebulan dengan coaching ni, masuklah contest FormulaMasa yg sedang berlangsung. Semua benda i bagi free. Tengah gila bagi free..usah tunggu saya berseminar depan rumah…
.
Lihatlah komen yang Pertama

HusnaHaron

Leave a Reply