Skip to main content

MUJAHADAH BAHAGIA VS TORTURE DIRI

By October 19, 2018Blog, I - Ilmu

MUJAHADAH BAHAGIA VS TORTURE DIRI
.
Alquran ada sisi manusia baik umpama malaikat. Ada tidak baik umpama syaitan. PLUS ada sisi special.. YANG HIDUP DAN MATI UNTUK ALLAH.
sisi special ini menyebabkan pemilik jasad fizikal tidak lut dengan godaan syaitan. Hingga syaitan surrender untuk mengawal jasad itu… SurahAl-Isra’ 17:65
.
Sesungguhnya hamba-hambaKu (yang beriman dengan ikhlas), tiadalah engkau (hai iblis) mempunyai sebarang kuasa terhadap mereka (untuk menyesatkannya); cukuplah Tuhanmu (wahai Muhammad) menjadi Pelindung (bagi mereka).
.
Apabila syaitan menggoda.. Kita mudah terlena dan mudah terperangkap. Sedangkan syaitan hanya mampu menyarankan sahaja. (surah ibrahim 14:22) Yang mengikut (kita) lah yang terima akibat.
.
Hanya ALLAH yang Maha Mengetahui.. Apa jua formula, ilmu, tips tidak dapat menandingi kreatifnya Allah.
.
Bagaimana untuk tidak lut dengan syaitan? Asas nya, Lepaskan Kebergantungan fizikal.. Apakah Kebergantungan fizikal? Cuba check perkara basic dalam hidup ini..
.
1) apa jadi sekiranya esok hilang punca pendapatan?
2) apa jadi sekiranya selepas sejam hilang orang tersayang
3) apa jadi sekiranya selepas seminggu, kereta anda musnah
4) apa jadi sekiranya kawan yang dipercayai tinggalkan anda
5) apa jadi sekiranya harta yang anda usahakan hilang sekelip mata..
6) apa jadi bila tak cukup masa uruskan keluarga dan career
7) apa jadi bila tak cukup tenaga sedangkan urusan masih banyak
8.) apa jadi bila tiada orang nak tolong..
.
Mujahadah melawan nafsu bukan sekadar melawan kehendak diri tanpa ada persediaan strategi. Itu namanya torture diri. The real mujahadah membuatkan kita rasa lazat, larut, melting dengan kasih sayang Allah yang Maha Abundance..
.
Ia tersangat melibatkan HATI. Sebab itulah ia perlu sentiasa dicuci. hati layer pertama lah syaitan membisikkan sesuatu (surah an nas).. Sedangkan mujahadah yang membahagiakan memerlukan pemilik hati itu masuk ke layer yang ke tiga.. Iaitu fuad… Di sinilah rasa Kemaruk bercinta dengan Allah. Sedangkan layer ke dua (qalbu) sifatnya masih lagi fluctuate.
.
Apakah Allah Itu Maha Torture hambaNya (astaghfirullahalazim). Atau hambaNya yang Torture Zat Allah dengan prasangka dek kerana tidak study Alquran. Hanya melihat dari sisi tertentu sahaja…
.
Itulah kezaliman yang teramat besar…
.
Melihat online questionnaire, sisi inilah yang akan saya fokuskan dalam seminar full timerevamp weekend ini. 14-16 july di bangi. Ramai orang merasakan TERBEBAN dengan kehidupan bertuhan.
.
Astaghfirullahalazim..
Astaghfirullahalazim..
Astaghfirullahalazim..

P/s Sambungan dari post yang sebelum nya.
Details? Di first comment.

HusnaHaron

Leave a Reply