Skip to main content

MEMAHAMI ALQURAN DARI KATA KATA ORANG AWAM YG BUKAN USTAZAH..

MEMAHAMI ALQURAN DARI KATA KATA ORANG AWAM YG BUKAN USTAZAH..
.
itulah statement dari seorang peserta yang merupakan Pensyarah Bahasa Arab yang juga merupakan ustazah. Satu penghargaan besar bagi diri saya yang teramat jahil..
.
Apakah anda alami apa yang saya alami dulu? Saya tidak menyalahkan guru guru saya dulu memberikan jawapan seperti di bawah. Kerana TANGGUNGJAWAB DIRI SENDIRI UNTUK MENCARI TUHAN yang sudah setia bersama kita.
.
– bila bertanya kenapa kena baca AlQuran? Kenapa kena solat banyak kali? Tak habis soalan terus kena smash. JANGAN BANYAK TANYA! BUAT JE! iman lemah sangat ni!
– apa maksud takwa? Apa tu berkat? Apa tu iman? Apa tu redha?apa tu jangan syirik? Kita kan sembah Allah je..
.
Terlalu banyak soalan bermain di fikiran ketika saya berusia belasan tahun. DAN SAYA TIDAK MENEMUI JAWAPAN KONKRIT..
.
Lantas.. Saya mencari sendiri. Tanya kepada yang tahu tanpa segan. Tanpa kisah kalau orang kata “itu pun tak boleh fikir ke”.. Tanpa kisah kalau orang kata “basic sangat ni. Usia berapa dah tanya soalan ni”
.
.. Dan bila bertanya.. Saya suka bertanya kepada orang yang AMAL ISLAM HINGGA TERSERLAH DALAM KEHIDUPAN DI DUNIA PERUBAHAN HIDUP ITU… Saya boleh nampak dgn sangat terserlah di dalam kehidupan ma dan abah.. Mereka amal. Mereka dapat impak yang MasyaAllah. Namun, mereka ada kekangan batas bahasa untuk terangkan. Mereka explain guna bahasa tinggi.
.
LANTAS.. SAYA GUNAKAN CARA OBSERVATION. observe apa yang mereka lakukan. Tanya tak berhenti. Saya dampingi ramai pencinta Alquran. Mereka gila kemaruk dgn Alquran. Tapi tidak tahu bagaimana untuk luahkan.. Mereka mahu sebarkan Alquran. Tapi kenapa bila orang lain baca AlQuran, orang lain itu tak dapat apa yang mereka dapat.
.
Setiap masa saya berdoa… Ya Allah.. Engkau lah Maha Guru.. Ajari saya untuk mencintai Mu. Ada Master in Accounting dgn Anugerah dekan setiap semester LANGSUNG TIDAK MENCERMINKAN KEBIJAKAN Saya.
.
Mencintai Allah Ternyata tidak memerlukan sijil.. Mencintai Allah Ternyata semudah “MAHU”..
.
Apabila menjadi Chartered Accountants, audit kerja akauntan.. Ia telah melatih diri saya untuk melihat 2 perkara
– apakah standard perakaunan yang harus diikuti
– apakah yang diamalkan oleh account executive, accountant, group account dan diaudit oleh auditor, boss auditor.
.
Lantas… Kenapa Alquran yang super hebat itu tiada AUDIT SEPERTI ITU?
.
Soalan itu di tanya tanpa ada jawapan….
.
Hinggalah saya dipaksa berhenti oleh abah untuk berkahwin. Katanya kerjaya sebagai chartered accountant tak sesuai utk wanita yang nak berkahwin. Apatah lagi bakal suami pula banyak kerja outstation.
.
Saya dipaksa menjadi pensyarah. Betapa tak mahu.. Saya katakan “Mati hidup balik pun tak mahu jadi pensyarah!” namun, memberontak bagaimanapun tetap dituruti…
.
Menjadi pensyarah rupanya seperti berada dalam syurga. Sungguh berbeza dgn kehidupan sbg auditor. I can see the sun! I can smile lotssss with the students!..
.
Menjadi pensyarah di IPTA.. Bukan hanya mengajar. Satu KEPUASAN APABILA MELIHAT PELAJAR BERJAYA. dari gred E kepada Gred A. yang tidak tahu.. Di ajar, di ajar, di cari kat mana kelemahan.. Di explain. Di pelbagai kan cara explain. Dibantu..akhirnya dapat A… Satu kepuasan bagi seorang pensyarah..
.
Bila masuk IPTS.. saya menemui pelajar yang sungguh pelbagai. 95% non malaysian. Pelbagai budaya. Islam diamalkan sungguh berbeza.
.
And now…. I am again an auditor.
Still a ‘lecturer’. Yang mahukan ‘pelajar yang lebih bijak’ ini Memahami APAKAH SEBENARNYA ALQURAN…
.
I LOVE ALLAH And i don’t know how to describe the feeling.. So i spread the quran..i will do my level best to make u understand the quran.
.
Saya hanya boleh sampai kan. That’s my limit.hanya Allah yang boleh berikan hidayah petunjuk. Hanya Allah yang boleh berikan taufik keupayaan utk bertindak.. Dan it starts dengan ACTION masing masing..
.
Menghadiri seminar full timerevamp tidak menjadikan saya guru anda. Tidak menjatuhkan status anda. Anda selamanya lebih dari saya.lebih berilmu. Lebih bijak. Lebih bagus..
.
I am nobody..tanpa bantuan Allah… Tiada daya dan upaya melainkan bantuan Allah semata-mata.. Allahuakbar.. Lihat lah comment pertama

HusnaHaron

Leave a Reply