Skip to main content

KENAPA SARANG LABAH LABAH TAK PUTUS KENA TIUP ANGIN?

By February 20, 2018July 13th, 2018A - Anak & Suami, Blog

Allana bertanya.. “kenapa sarang labah labah tak putus kena tiup angin? (gambar ke 2)”
.
Walaupun kita nampak sarang labah labah tu lemah.. Kajian menunjukkan bahawa sarang itu secara strukturnya adalah tersangat elastik. Lebih daripada itu, apabila anak labah labah yang baru menetas harus pergi tinggalkan sarang secepat mungkin atau ia akan dibaham oleh Ibunya sendiri…
.
Dalam surah al ankabut.. Allah menceritakan sebaliknya… Ermmm impossible quran itu salah. Kita yg harus Adjust diri kita utk Follow alquran… Apabila diteliti dan diamati… Dengan melihat ayat sebelum dan selepas… Rupanya.. Ayat ini menceritakan tentang TAUHID. Sejauh mana kita bergantung harap Absolutely hanya pada Allah.. Bukan pada kerjaya, wang, sales, profit, Family, pasangan,.. Bukan berharap bersandar pada segala berhala dunia yang lain… Segala nya teramat lah lemah.. Umpama sarang labah labah.. Bila kita tolak dgn batang penyapu.. Terus rosak… Bukankah Allah itu yg Maha Berkuasa?
.
Ohhhhh… Sungguh hebat maksud ayat ini… Umpama penampar pada diri sy yg terbabas… Bila sibuk bekerja, fokus kita ter kurang padaNya..
.
Thanx ya Allah… Memberikan peringatan kepada saya melalui Allana… Quranic Roadschooling is wonderful.. Alquran di dalam setiap pelusuk alam… MasyaAllah..

HusnaHaron

Leave a Reply