Skip to main content

KAYA, RAMAI PEMBANTU, JAGA SOLAT DAN QURAN. TAPI TAK CUKUP MASA!

KAYA, RAMAI PEMBANTU, JAGA SOLAT DAN QURAN. TAPI TAK CUKUP MASA!
.
Beliau datang kerana mahu perbetulkan masalah masa beliau. Melihat coaching form, maklumat yang diberikan ada part yang tidak synchronise. Saya minta additional info lagi.
.
Apabila di audit rukun islam beliau, 1 bahagian yang sedang Di Upgrade. Kemampuan menjemput rezeki beliau amat bagus. Malahan, amat menjaga solat.
.
Saya membaca Alquran untuk mencari punca masalah masa beliau. Rupanya beliau sedang di Upgrade… Sungguh halus masalah hati beliau. 15 tahun asyik repeat syllabus yang sama. Rukun iman percaya kepada Qada and qadar yg affected. QURAN? CARA IA DIBACAKAN TIDAK MEMBUATKAN BELIAU MENDAPAT BANYAK MANFAAT.
.
Puan baca surah pilihan setiap hari. Baca AlQuran utk khatam sangat kerap. Alhamdulillah itu diteruskan. Tapi itu syllabus utk budak darjah 6. Isu puan umpama pelajar PhD. Tapi pembacaan Alquran tidak di Upgrade.
.
Alquran sebenarnya banyak membetulkan cara kita berfikir, cara kita adjust Kebergantungan hanya kepada Allah. Absolutely. Maka, baca AlQuran bukan sekadar utk faham.. Malahan ia mengubah persepsi minda dan MENYELESAIKAN MASALAH.
.
untuk latihan.. Sila teruskan baca AlQuran utk khatam sehari 1 juzuk pun..silakan.. Cuma Saya mahu sarankan utk puan baca 1 page sahaja Alquran untuk di latih baca dengan BERI KESAN KEPADA HATI. Asbab itu..ia akan memberi impak kepada KETENANGAN HATI. SEmua ayat Alquran ada healing power. Kerana hati pembacanya yang bergantung total kepada Allah yang Maha Berkuasa.
.
Persoalannya, alquran dibaca dengan hati yang bagaimana???
.
buangkan segala ilmu menggunung yg sudah ada. Yg sudah dipelajari. Apabila bersama Alquran… WE ARE NOTHING. jahil. Tak pandai apa apa. Hapuskan ego yang hadir tanpa sedar. Ego itu menyebabkan alquran terkunci rapat..
.
Masalah masa puan bukan pasal sistem. Bukan pasal kewangan. Design life tu semua.. Masalah masa puan lebih pada upgrade. Lama ni puan, dok asyik repeat.
.
Pergi umrah 8kali dan haji itu bagus. TAPI APAKAH KASIH SAYANG ALLAH DIRASAI SEPANJANG UMRAH ITU? atau hanya pergerakan ritual tawaf, saie dll..ramai orang berkobar kobar mahu tunaikan umrah dan haji. TAPI BERAPA RAMAIKAH YANG MAHUKAN CINTA ALLAH melalui umrah itu. ALLAH BUKAN BERADA DI MEKAH.
.
Allah tidak pernah berjarak dgn kita…
.
Allahuakbar
Allahummasollialamuhammad
Lailahaillallah!
.
Client ini.. Banyak ayat Alquran yg saya gunakan untuk memahamkan beliau. Surah ibrahim, surah maryam, surah al insan, surah al mursalat, surah al ghafir..
.
Hingga lah setelah 2jam setengah, beliau mula faham… Allahuakbar! Allah lah yang memberikan kefahaman…
.
Ramai orang upgrade belajar ilmu agama tinggi tinggi. Tanpa sedar drama harian yang dilalui adalah bertujuan ilmu itu diamalkan.
.
Akhir pertemuan saya katakan..saya tunggu respond puan hasil dari coaching ini. Then saya berikan action plan seterusnya… In shaa Allah. JOMKITA upgrade Alquran..

HusnaHaron

Leave a Reply