Skip to main content

ISLAM ADALAH GAYA HIDUP UNTUK SEJAHTERA..

Allana bertanya “Mama.. Kenapa lana rasa sejuk. Tapi kakak tu pakai seluar pendek je. Dia tak sejuk ke? Dia tak tutup aurat ke?”
.
Saya jawab soalan Allana ini selepas 10 minit. Lepas baca AlQuran. Kerana saya tak tahu jawapan yg mcm mana sesuai utk diberikan padanya. Saya yakin, alquran ada jawapan utk segalanya..
.
Islam adalah Gaya Hidup untuk Sejahtera. Untuk mudah Connect dengan Pencipta. Gaya Hidup, maka ia tidak terpisah dari kehidupan. Apabila kita melihat islam hanya sekadar agama dan aktiviti ritual, ketika itulah kita mengasingkan islam dari kehidupan. Maka, impaknya tersangat minimum.. Ia akan jadi “terpaksa beribadat kerana takut dosa”.. Mula beribadah dengan kita dosa pahala seperti kira matematik. Astaghfirullahalazim.. Saya mohon maaf sekiranya post ini mengguris hati sesiapa.
.
Allah tak perlukan kita utk beribadah kepadaNya. Namun, bila kita mengamalkan nilai nilai islam.. Kebaikannya datang kembali kepada diri kita.. Sekiranya tidak merasai kebaikan dan benefits itu.. Silalah audit di manakah silapnya…
.
Saya ceritakan pada Allana.. Allah itu Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani… Allah Pemurah kepada semua makhlukNya. Tak kira label agama. Sistem body manusia akan boleh adopt dgn persekitaran cuaca selepas 2 minggu. Mat Salleh, dah biasa dengan cuaca yg lebih sejuk berbanding Malaysia. Maka, summer adalah panas bagi mereka.. Bagi allana yg biasa tinggal di Malaysia, summer di sini lebih sejuk. Sebab baru beberapa hari di Sini..Allah Design kan body manusia dengan “survival ability”. Semuanya diprogramkan di dalam minda bawah sedar… Maka, ia bergantung kepada kita utk sesuaikan diri. Kalau doa pada Allah dengan YAKIN Kun fayakun.. Allana pun tak rasa sejuk Kat sini… Subhanallah!
.
Tidak percaya dengan apa yg saya terangkan.. Allana ajak mendekati kakak kakak minat Salleh ni.. Saya layan kan aja.. Menarik kerana mereka umpama kami zaman Uni dulu. Camping dan panjat gunung setiap 2 minggu. Lihatlah sistem pengangkutan mereka… I am amazed.. MasyaAllah..
.
Allana melihat sendiri mereka tidak sejuk… Barulah puasa hati dengan jawapan yg saya berikan…..
.
Berdasarkan soalan Allana.. Ia memberikan jawapan kepada segala Vacation trips kami. Saya akan ceritakan di dalam. Post yg seterusnya…
.
Ia membuatkan saya ingin terus menerus mengajarkan anak2 saya dengan alquran.. Melayan kerenah mereka, sebabkan segala persoalan saya terjawab di dalam alquran juga….. Sungguh! Alquran ni best!!! Sebab alquran Boleh membaca fikiran….macam mana prosesnya? In shaa Allah elearning formulamasa yg baru akan saya video kan segalanya.. Premium Content.. Thousands have tried… Thousands have gone through the quran process.. Serious it’s wonderful!

HusnaHaron

Leave a Reply