Skip to main content

IMPIAN BELUM TERCAPAI? PENAT BERDOA?

By April 10, 2018July 13th, 2018Blog, I - Ilmu

IMPIAN BELUM TERCAPAI? PENAT BERDOA?
.
Setiap masa Allah sebenarnya membalas setiap doa kita. Call upon Me, I shall reply (alghafir 40:60)..ternyata, kesibukan menyebabkan kita tidak mampu melihat dan uncode semua reply dari Allah.. Kesibukan dan stress yg kita hadap hari hari adalah signal yg menunjukkan jiwa kita dikuasai oleh nafsu ammarah (Yusof 12: 53)..
.
Dan islam itu tersangat sempurna, memberikan solat, zikir, Alquran, dll.. Side effect aktiviti ritual itu sepatutnya adalah ketenangan.. Islam memberikan segala panduan utk memastikan kita dapat adjust jiwa sibuk kepada jiwa yg tenang. Di dalam jiwa yang tenang kita dapat ‘membaca’ dan uncode segala reply Allah terhadap segala doa kita.. Di dalam jiwa yg tenang.. Goods or bads semuanya kita nampak indah. (alfajr 89: 27-28).. Di dalam jiwa ini, kita mudah nampak ohhh doa aku yg ini, Allah reply macam ini.. Dengan ‘masalah’ itu..baik sungguh Allah berikan masalah ini.. Dan tiba tiba kita rasa in love dengan masalah itu… Kerana in love nya kita kepada Allah yg menciptakan masalah itu..di dalam masalah itu kita meminta lagi dari Allah (alikhlas, al fatihah)
.
Apabila kita boleh connect dengan Allah.. Side effects nya adalah ketenangan. Dengan mengingati Allah hati pasti tenang (ar-rad 13: 28).. Segala doa semuanya Allah reply dengan pantas.. Allah alhisab..(tak ingat surah apa).. Allah pasti tunaikan segala doa.. Dengan rela hati atau dengan paksaan (ar-rad 13: 15).. Dan ternyata dengan paksaan yg kita mudah respond kerana terpaksa..
.
Allah juga reply melalui alam.. Orang sekeliling kita.. Pokok.. Facebook, WhatsApp, smartphone.. Ustaz.. Ulama,.. Buku.. Itu semua makhluk Allah.. Melalui perantaraan..(terlalu banyak ayat Alquran tentang ini)
.
Di dalam solat.. Kita akan align kan jiwa spiritual kita.. Sehingga apa yg dimanifastasikan di dalam aktiviti harian mencerminkan apa yg di dalam…hukum alam Law of Cause and effects ( surah al zalzalah) sungguh patuh tunduk kepada Allah dan memberikan kita pelbagai report harian untuk memberitahu “apa khabar Connection kita dengan Allah”
.
Hingga kita realise bahawa benar Tiada Tuhan selain Allah…
Dan apa yg dikatakan oleh Nabi Muhammad pesuruh Allah itu ternyata semuanya benar belaka…
.
Allahu….
.
Berenang di dalam lautan Alquran sungguh indah…. Dan pokok pokok Ini adalah asbab untuk memahami reply itu….
.
Lihatlah pokok yg tumbuh di atas simen.. Tetap berbunga… Pokok yg tumbuh di atas tanah juga berbunga… Keperluan asas pokok tetap sama iaitu air, udara, cahaya matahari..
.
Keperluan asas manusia adalah ALLAH.. Apa Jua aktiviti kerjaya kita tidak menentukan. Bukan kah Allah telah berkata “semua manusia itu sama.. Yg membezakan adalah takwa?”
.
Quran Connection akan buatkan kita mencari Allah di dalam kerjaya kita, quran Connection akan buatkan kita berkobar kobar mahu mengajarkan anak dengan parenting activities kerana melalui itu, doa kita di reply… Dengan Quran Connection kita merasai berapa pun jua kewangan kita, sebenarnya CUKUP di dalam financial revamp.. Di dalam Quran Connection kita ter sedar bahawa semua doa kita dimaklumkan dan tersedar Eh Banyak nya masa aku..my life is getting more balance.. KERANA ITU ADALAH SIDE EFFECT Alquran yg mengupgrade kan kehidupan yg telah di sistem kan..
.
Apa yg kita kejar selama ini hanyalah side effects of cinta Allah…
.
Alquran sungguh indah.. Allah tersangat indah… Dan sekiranya saya mati kerana memperjuangkan timerevamp.. MasyaAllah, kematian itu juga indah… Lagi cepat kembali kepada Allah…
.
That’s TimeREVAMP by HusnaHaron

HusnaHaron

Leave a Reply