“bagaimana pn husna bukan takat consistent dengan Quran, malahan gila kemaruk dan setiap masa dengan Quran?”
.
Soalan ini menarik untuk saya respond..ia bukanlah menunjukkan saya bagus. Kerana disebabkan kejahilan diri, saya merasakan saya teramat memerlukan Allah dalam setiap saat hidup.
.
Pasti anda juga begitu… Cuma ramai orang tidak tahu bagaimana untuk Audit Life..kerana setiap saat kehidupan kita.. Setiap drama hidup sebenarnya memberitahu “Apa khabar connection kita dengab Allah”. Di upgrade? Disconnect? Downgrade? Tiada perubahan?
.
Nak mudah faham.. Saya bagi contoh situasi.. Boleh ya.
.
🏃‍♀🏃‍♀🏃‍♀🏃‍♀🏃‍♀🏃‍♀🏃‍♀🏃‍♀🏃‍♀🏃‍♀

SITUASI DRAMA HARIAN
Sekiranya hari ni kita rushing sana sini.. Termengah banyak kerja.. Kepenatan! Mudah pula untuk marah marah! Dan pasti akan ada perkara yang akan ditanggguhkan..
😧😧😧😧😧😧😧
.
AUDIT LIFE

Di situ magnify that solat nya yg seterusnya perlu diusahakan untuk solat awal waktu. Khusyuk perlu upgrade..

Rushing adalah outer world that reflects our inner world. Bila rushing, jantung berdegup kencang.. Ia menyebabkan kita selalu berada pada alam minda pertama.. sedangkan untuk tenang, alam minda ke 2 dan 3 diperlukan. Untuk perlahankan masa (keberkatan masa), alam minda ke 4 diperlukan.
.
Sukar untuk khusyuk solat dalam mode ini. Dan berterusan lah kehidupan jadi lebih melelahkan.. — Al-Baqarah 2: 153
.
“Wahai orang-orang yang beriman! Mohonlah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat. Sungguh, Allah beserta orang-orang yang sabar.”
.
Pertolongan diminta, tapi solatnya tidak menepati spesifikasi. Gitulah bahasa mudahnya.
.
Dari sini.. Sebenarnya, Rukun iman qada qadar perlu di reflect melihat kepada kehidupan masing masing. Lain orang lain path jalan nya..
.
ISLAM MENGGARISKAN RUKUN IMAN DAN RUKUN ISLAM. Apbila dikatakan rukun, ia haruslah di audit setiap hari! Bukan hanya sekadar ulang sebut ketika sekolah rendah…
.
Audit part would involve individual life perspectives. Maka, di sinilah kita akan aplikasi kan rukun iman (melibatkan aktiviti dalam jantung hati yang mengubah sistem kepercayaan).
.
Aplikasi rukun iman akan mempengaruhi fizikal untuk bertindak.
.
Apatah lagi kalau situasi
– Tak cukup duit
– Orang marah
– Asyik penat
– Kita tak puas hati dengan orang
– Barang hilang
– Kerja asyik submit lambat
– Bajet kena slash
– anak tak dengar kata
.
Hatta dalam situasi
– dapat bonus
– happy ramai orang sayang
– excited parti politik pilihan menang
– dinaikkan pangkat
– seronok belajar ilmu baru..
.
Tetap diaudit. Ia bukan lah pasal hal gembira atau hal stress. Tapi bagaimana dengan hal itu.. Kita makin connect dengan Allah.. Al-Anbiya 21:35
.
“Tiap-tiap diri akan merasai mati, dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan; dan kepada Kamilah kamu semua akan dikembalikan.”
.
Apa yang terjadi… Bila kita dapat sesuatu yang kita tak suka, mudah kita menyatakan “Allah uji saya”.
Alquran amat jelas dalam perkara ini.
.
Instead, ketika itu.. Kita sendiri yang menzalimi diri bila SOLAT TIDAK KHUSYUK..
.
Yang utama… “kenapa Allah approve sesuatu perkara itu terjadi”…
.
Basically everything that happens in our life ada message….AUDIT LIFE UNTUK TAHU “APA KHABAR CONNECTION KITA DENGAN ALLAH’.. Dan alquran beyond perfect untuk kita bertindak setelah kita tadabbur.
.
atau kita hanya DISIBUKKAN? Al-Anfal 8:28
.
” Dan ketahuilah bahawa harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian, dan sesungguhnya di sisi Allah jualah pahala yang besar.”
.
in shaa Allah…saya akan berkongsi Bagaimana untuk audit life dengan Alquran.. IA PASAL PENGURUSAN MASA MENGGUNAKAN ALQURAN…
.
First time saya open kepada public. Selama ini syllabus ini hanya saya kongsikan kepada Jemputan Korporat sahaja..
.
Dan mulalah kemaruk bercinta dengan Allah… In shaa Allah. Tiada daya dan upaya melainkan bantuan Allah semata-mata..
.
Nak tahu details..
www.wasap.my/60162100617/AuditLife

Adakah anda hadapi masalah ini? 

TIDAK CUKUP MASA

TIDAK CUKUP KEWANGAN

HUTANG

FAMILY TERABAI

KERJA VS SIDE INCOME

TIDAK CUKUP SUMBER BANTUAN

RUMAH TUNGGANG LANGGANG

Apa yang sedang berlaku pada anda? 

Albert Einstein pernah ditanya… Sekiranya ada 1 soalan yg boleh di tanyakan kepada Tuhan.. Apakahsoalan itu.. Beliau menjawab “Bagaimana Tuhan menjadikan alam semesta ini” Namun, selang beberapa ketika.. Beliau menukar soalan tersebut kepada.. “untuk apa alam semesta ini diciptakan”
Menerusi hadith qudsi… Allah berfirman yang bermaksud “Aku adalah Perbendaharaan yg tersembunyi. AKU ingin dikenal…Maka AKU ciptakan makhluk agar mereka mengenali AKU…
Maka, alam semesta ini adalah untuk mengenal Nya
Melalui kerjaya kita kenalNya
Melalui family kita kenalNya
Melalui alam sekeliling kita kenalNya
Melalui langit dan bumi kita kenalNya
Melalui kesihatan kita kenalNya
Melalui impian kita kenalNya
Melalui wang dan harta kita kenalNya
Melalui masalah kita kenalNya

» see more

Melalui nafsu jiwa kita kenalNya
Melalui membantu orang lain kita kenalNya
Melalui ibubapa kita kenalNya
Melalui berfikir berguru bertafakur kita kenalNya…
Melalui alquran, solat, sedekah kita kenalNya…
Melalui aktiviti yg dikatakan “ibadah” sepatutnya kita lebih kenalNya…

Islam adalah cara hidup yg sempurna apabila kita serahkan diri kepadaNya, utk kenalNya..bahawa Tiada Tuhan Selain Allah.

Di sinilah fungsi alquran. Di mana kita akan melihat satu kesatuan alam dan diri kita. Apabila kita melihat segalanya terasing, maka kita tidak tahu kita sedang hidup menuju apa?

» less

APA YANG AKAN DIPELAJARI 

1) Design hidup ikuti Alquran menggunakan formula inner world.
2) Design kewangan ikut situasi individu menggunakan formula 215.
3) Design masa formula outer world.
4) 3 levels pengurusan masa menggunakan formula 561.
5) Bagaimana untuk konsisten membaca Alquran tanpa paksa.
6) Amal Alquran mengikut situasi hidup

APA KATA MEREKA 

Puziah “Guru”, Damansara

Melalui TimeRevamp ini ia mengajar saya untuk berdamai dengan takdir. Di TimeRevamp saya belajar secara realitinya bagaimana menggunakan al quran secara manual dalam kehidupan.

» see more

Sebelum ini al quran dibaca untuk pahala, untuk syifa dan tuntut agama.

Now saya ada sebab dan motivasi untuk sentiasa membaca al quran, tadabbur quran, dan sentiasa takafur al quran untuk action plan dalam hidup saya. Full timerevamp reveal the multifunction of Quran in our lives. Sebagai alumni ESQ, tidak lengkap jika tidak mengikuti Full TimeRevamp. Alhamdulillah, Allah kurniakan saya dapat ikut Full TimeRevamp sangat bermakna

» less

MEOR OMAR “Student”, Damansara

Program timerevamp mengajarkan dan menjelaskan ilmu 1400 tahun dahulu dalam konteks mudah difahami. Program ini mengingatkan tentang tujuan dan betapa pentingnya syahadah

» see more

Dan bagaimana ia berkait dengan masa. Bukan sekadar masa anda yang akan diperhebatkan

Jangan join program ini jika nak kehidupan anda diberkati oleh Allah dari bermacam aspek mesti join inshaaAllah worth it.

» less

NORSILA “SRT + PT BISNESS”, Damansara

Alhamdulillah saya rasa seperti masa saya dipanjangkan. Saya dapat melakukan semuga ugasan yang saya rasakan beban plus rasa beban selama ini dengan mudah dan saya dapat siapkan kerja sebelum dateline

» see more


Life saya alhamdulillah totally berubah sejak saya mula bersama al-quran, mula kenali al quran dan mula mencari Allah dalam diri saya.

Jika saya ada melakukan kesalahan atau ada sesuatu drama yang tidak diingini cepat-cepat saya cuci hati saya dengan istighfar dan membaca al quran. Saya bersyukur diatas hidayah yang Allah berikan dan semoga Allah pelihara saya dan keluarga saya supaya sentiasa berada di jalan yang lurus

» less

ZALINA “SRT, BISNESS”, Damansara

Subhanallah setelah saya join program Full TimeRevamp saya sangat merasakan betapa baiknya betapa indahnya aturan Allah dalam hidup saya

» see more

Bila hadir perasaan marah, saya cepat connection dengan Alah dan subhanallah saya boleh terus sejuk. Saya merasai dekat dengan Allah yang menyebabkan saya sentiasa bercakap dengan Allah.
Saya menerima setiap yang datang ada semua the best from Allah. Saya dapat merasakan kasih sayang Allha kepada saya. Saya jadi perasan semua peristiwa yang lepas-lepas dalam hidup saya, seua aturan yang hadir di depan yang indah. Sayabaru nampak dan sedar banyak dan terlalu banyak yang wajib saya syukuri. Betap indah bila bergantung sepenuhnya kepada Allah.

» less

MUSALMAH “FREELANCE AKAUN” Damansara

Penjelasan punca sebenar hati saya tidak tenang.Kenapa tak temui jalan penyelesaian, atau tak berjaya. Sebenarnya ada dalam al quran.
Pn Husna tidak mengajarkan apa yang perlu dilakukan

» see more

untuk selesaikan masalah tetapi Formula Quran yang akan menyelesaikan segala jenis masalah dunia.
Maka punca sebenar setiap individu ditemui. Kneapa aku baca quran dan terjemahan tetapi hati tidak tenang hidup juga susah, jawapan ditemui. Penjelasan dan aplikasi yang mudah berkenaan Ihsan, Rukun Iman dan Rukun Islam dalam hidup.

» less

FADHLINA “PERUNDING PUSAKA”, Damansara

Belajar bagaimana fahami apa itu quran belajar how to manage masa dengan quran. Belajar kenal Allah, kenal diri, dan quran healing melalui cuci hati, solat yang sempurna dan baca quran dengan tartil.

» see more

b)Sebab-sebab remeh temeh duniawi melewatkan.

Bila menjaga perkara ini drama dalam kehidupan akan dapat dijalani dengan tenang. Ilmu yang dapat ini nampak basic, baca quran namun praktikalnya sangat lain kerana baca al quran dengan jantung hati yang telah cuci. Impaknya sangat luar biasa. Sangat terasa kena masalah yang dihadapi dalam kehidupan

» less

NOORMA “PENSYARAH “, Damansara

Di dalam seminar ini, saya menemui jalan penyelesaian kepada masalah saya. Saya tiada “connection” dengan Allah. Hanya fizikal yang bertindakbalas bukan rohani saya

» see more

Bila join seminar ini saya dapat mengenal Allah melalui al quran.
Satu turning point dalam hidup saya. Menariknya sedari hari pertama selepas saya selesai berseminar, energy negatif saya terhadap anak-anak tiada lagi.Alhamdulillah syukur sangat . Betullah energy negatif menarik lebih banyak tenanga negatif tetapi sekarang tidak lagi. InshaaALlah

» less

Mazni “Teacher”, Damansara

Mempunyai masalah berkomunikasi dengan ahli keluarga (anak-anak dan suami).Apa yang saya pelajari: Saya pelajari dari seminar ini bahawa tiada yang tak dapat

» see more

.
diatasi atau diselesaikan. Teknik Talk to Allah amat menarik perhatian saya dalam memperbetulkan teknik berkomunikasi parenting dengan anak-anak dan suami.
Saranan: Amat berkesan dan terkesan pada diri saya walaupun tidak dapat menghadiri sepenuhnya seminar ini. Saya sarankan pada sesiapa yang berpeluang untuk menghadiri seminar praktikal Al-Quran dalam kehidupan ini agar datanglah, pelajarilah, amalkanlah agar kita dapat mengenal Allah dengan lebih rapat dan mencintai Allah dan dicintai Allah melalui praktikal Al-Quran .
-4 March 2018-

» less

ANIZAI “PELAJAR PHD”, Damansara

Saya pernah menghadiri semianr mini timerevamp (setahun lepas) Alahmdulillah seminar full timerevap ini membantu kefahaman, saya yang lebih mendalah terutamana mengenai keprluan mencuci hati setiap kali tersilap.

» see more

Di samping itu, saya lebih memahami bagaimana mahu mengaudit diri menggunakan 165 inshaaAllah. Banyak juga ilmu baru yang diupdate oleh Pn Husna dalam seminar ini. Alhamdulillah terutamanya mengenai auit solat, dan cuci hati. Seminar ini mengajar praktikal berdoa dengan jantung hati yang boleh kita aplikasi.

» less

AZIZAH “ENTREPRENUER”, Damansara

Terlalu banyak yang dipelajari walaupun ini merupakan seminar timerevamp yang ke 5 saya hadiri (2 mini timerevamp, 1 advanced timerevamp, 1 quran talk dan 1 full timrevamp)

» see more

Tips yang saya kongsikan yang beri kesan kepada saya. Cuci jantung hati, quran, solat, sedekah. Ini adalah kunci atau rahsia terbesar kejayaan seseorang khalifah Allah swt
“Detailed time line” yang perlu dicatatkan telah membuka mata dan hati saya tentang pengorbanan ibu saya, yang sellau sangkakan melbih-lebihkan adik lelaki saya. Terlalu banyak insiden-insiden sepanjang hidup saya.
Bila di “relatekan “roles of khalifah” dengan syahadah, saya dapat rasakan kekuatan dan kesedaran luar biasa dalam jantung hati saya semasa solat and i never felt that before

» less

Amanah “pesara guru”, Damansara

Saya sangaat berminat untuk mengadiri seminar kerana dapat banyak informasi yang saya telah selalu lakukan tetapi.

» see more

banyak kekurangan yang belum diketahui. Saya sarankan kepada orang ramai di luar sana untuk menyertai seminar di lain kali.

-4 March 2018-

» less

Sakinah “Student”, Damansara

Sukar membahagi masa untuk membaca Al-Quran. Apa yang dipelajari dan disukai ialah aktiviti healing.

» see more

“JAGA DIRI BAIK-BAAIK”- Kata ARRUMI
“AMALKAN APA YANG DIPELAJARI”, Kata SAKINAH
-4 March 2018-

» less

KENALI SPEAKER 

Speaker adalah Puan Husna Haron. Pengasas FormulaMasa. Beliau melepaskan jawatan beliau sebagai
Chartered Accountant dan Accounting& Tax lecturer untuk berkongsi dengan masyarakat tentang keindahan hidup dengan al-Quran. Di atas “wonderful”nya hidup beliau dengan alquran, beliau dijemput ke seluruh Malaysia hingga ke Indonesia. Selama ini, beliau hanya berseminar di atas jemputan korporat. Apa yang dikongsikan adalah 100% pengalaman yang diamalkan oleh beliau sendiri hingga ke hari ini.

Masalah anda teramat mudah untuk diselesaikan dengan alquran. Hingga sampai satu tahap, anda tidak
mahu lekang dengan alquran.

SELESAIKAN MASALAH ANDA 

10 perkara yg buatkan anda selepas ini tak boleh hidup tanpa Alquran..Cuba check, anda perlukan yg nombor berapa?10 perkara yg buatkan anda selepas ini tak boleh hidup tanpa Alquran..Cuba check, anda perlukan yg nombor berapa?
1- dengan Quran Connection, waktu umpama di hentikan.. Diperlahankan hingga banyak kerja boleh setel.
2- apabila problems datang.. kita mudah down dan berada dalam negative mode. Bila baca AlQuran dengan Quran Connection, tersangat pantas hati ini dipujuk, dibelai, diyakinkan hingga kan kita rasa “ada Allah, there’s nothing to worry”…
3- dah ada problems.. Pasti perlukan Solusi. Perghhhhhhh melalui Alquran, Allah ilhamkan pelbagai idea
mencurah especially bila kita boleh masuk alam minda ke 3
4- problems itu adalah perkara biasa. Kerana melalui problems itu, doa doa kita dimakbulkan Allah… Yg jadi tak biasa bila kita rasa lost dan buntu. Ia pasti disebabkan solat yg tidak khusyuk.. Tahu kah anda bahawa, dengan membaca Alquran sebelum solat boleh mempengaruhi khusyuk dlm solat?
5- wanita mana yg tak penat bila dah sampai rumah lepas penat bekerja.. Tapi di rumah masih perlu bekerja. Miracle nya, baca AlQuran ketika ini side effects adalah rasa bertenaga! Semuanya berlaku dengan izin Allah..
6- melalui Alquran juga, kehidupan pasti akan lebih tersusun kerana mengamalkan ayat Quran tersebut.
Sistem, cara kerja efficient, improved focus, berterusan upgrade life.. Itu yg ada lebih banyak masa pula utk buat perkara yg lain.. Alaaaaa aktiviti simple je, tapi ramai orang yg sibuk mahukan… MeTime, ajar anak, dating dengan pasangan, hobbies… Lebih masa utk baca AlQuran
7- biasa teremosional? Marah, kecewa, rasa bersalah, benci, geram, rasa aaarghhhh! Anda pasti jatuh cinta dengan Allah melalui Alquran kerana emosi itu teramat mudah di tukar.. Dengan Quran Connection..sepantas 5 minit?
8- Sesak dengan kewangan? Hutang banyak? Tak cukup? Alquran lengkap dengan action plan utk
membantu kita. Perbezaan nya, baca AlQuran dengan Quran Connection, kita akan ditolak dengan pantas untuk bertindak… Tanpa tindakan, nasib pasti tidak berubah…
9- masalah parenting? Anak macam2 ragam? Seronoknya selepas hidup beralquran… Kita nampak Alquran di mana mana.. Melalui anak anak, kita faham Alquran..
10- anda pernah bercinta? Seseorang yang teramat anda cintai… Mungkin pasangan, ex tunang, ex
boy/girlfriend, parents, anak.. Kucing, ikan… Bagaimana rasa Kemaruk bercinta itu? Itu hanyalah batu
loncatan utk kita tahu apa itu CINTA.. cinta Allah pasti jauh lebih best! ultimately.. Baca AlQuran utk mendapat kasih sayang dan cinta Allah.

Semuanya yg saya kongsikan di atas… Ia memerlukan rasa upgrade yakin kepada Allah. Bagaimana mahu
Upgrade yakin? Kerana ia adalah aktiviti di dalam hati…
Saya perlukan 1 hari utk ceritakan tentang ini. QURAN CONNECTION IS SOO SPECIAL. bukan ilmu baru.
Ia adalah Adab membaca Alquran…dengan skill Quran Connection, aplikasi kan lah dalam apa jua aspek
kehidupan… Pasti merasa kebahagiaan…

Sekiranya anda sudah membaca Alquran.. Namun, tiada impak significant di dalam hidup… Pasti ada yg tak kena….
Saya tidak menjanjikan apa apa.. Kerana kesan dan impak bergantung 100% kepada diri anda. Connection anda dengan Allah. Yg lain hanyalah drama! Dengan Audit 165, mudah utk kita tahu connection bahagian mana yg sedang di uji dan dan di Upgrade..

VIDEO TESTIMONI 

SEMINAR LEPAS