was successfully added to your cart.

TAHU PERLU KAWAL MAKAN UNTUK LEBIH SIHAT. TAPI MAKANAN SEMUA SEDAP πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

TAHU PERLU KAWAL MAKAN UNTUK LEBIH SIHAT. TAPI MAKANAN SEMUA SEDAP πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
.
nanti lah jaga makan. End up nanti itu tak kunjung tiba. Oh saya teramat faham situasi ini. Bagaimana mahu atasi?
.
Sebelum itu, kenapa nak atasi? Ini lebih perlu dijawab dahulu…cuba lihat jawapan anda yang mana.
.
1) baju dah bertukar saiz. πŸ™ˆ Bahasa direct gemuk, buncit, boroi, tak sedar diri
2) kesihatan. Ada kencing manis, sakit jantung, darah tinggi, gout dll
3) mahu jadi lebih bijak. Otak lebih genius
4) mahu body lebih cantik untuk pasangan yg halal
5) berfashion untuk pasangan yg halal
6) tak best dengar orang comment “eh kau ni mengandung berapa bulan” errrr
7) lebih mudah solat, lebih solat sempurna
8.) jimat wang. Tangki kecil, sepatutnya isi pun kecil.
9) supaya pasangan tak malu sebab errrr
10) supaya mati tak segan orang mandikan jasad. Walaupun masa tu dah tak valid.
.
Sekiranya mahu disenaraikan, saya punyai 87 sebab kenapa perlu jaga makan. Yg utama sebab mahu travel. Anda bagaimana?
.
Dan most of the time…. Disiplin jaga makan itu goyang bila ada hotel buffet. Senget benget bila travel. Roboh terus bila balik kampung. Kelaut bila orang belanja makan. Betul tak? Hahaha baik mengaku!
.
Saya rasa saya layak berbicara pasal ini. Kerana saya sudah 4 tahun alami fasa ini πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚.U know.. Wanita yg dah kahwin… Impiannya adalah kurus. Hobinya adalah makan πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚. Saya termasuk πŸ˜… so selama 4 tahun, eat clean itu sudah pun diusahakan. Cuma cheating day tu yg banyak. 3/4 bulan clean, 1/4 bulan cheating.
.
Saya sudah audit tauhid. Tahun lepas lagi pasal isu ini. Tapi belum solve kerana beberapa perkara lain yg perlu diselesaikan dahulu. Subhanallah!
.
Haji kali ini..misi utama adalah CINTA ALLAH. Salah satu misi kecil adalah untuk fix kan isu ini. Mencari solusi. Bukan tak tahu. Tapi isunya adalah kawalan nafsu makan yang lemah.
.
Jawapan ada pada sepanjang kerja haji. Dari wuquf, kutip batu, mabit, melontar, tawaf, saie, tahalul.. Semuanya! Subhanallah! Akan saya ceritakan detail dalam buku nanti ya.
.
MasyaAllah… Alhamdulillah… Allahuakbar.. Tabarakallah.. Setakat ini, consistent sudah eat clean nya. Untuk hari yang ke 30. Sumpah hotel buffet mana yang tak tempting menggoda..
.
Bila dirumuskan solusi asas ada pada
.
1) solat yg perlu di Upgrade. MasyaAllah!
2) Quran. Amal certain ayat
3) CUCI HATI LAGI! MasyaAllah kali ini… Ia melibatkan hati yang layer ke 3. Hati yang mengeluarkan suara hati. Suara hati yang mengawal. Ikutkan fizikal yang selalu fail di atas.. Ia menggunakan hati layer pertama atau kedua. FLUCTUATE! sungguh benar.. Alquran penuh dengan pelbagai solusi. Bila cuci hati layer ke 3, automatik penolakan terhadap makanan non clean berlaku. Automatik dipermudahkan tanpa struggle. Allahuakbar!
.
4) step no 3 ini amat special. Allahuakbar!
.
Target saya adalah 80-90% eat clean. Ini adalah range yang saya boleh tolerate. Tetap letakkan 10-20% untuk situasi beyond control. Dan ini akan di offset dengan detox, puasa, exercise…
.
Betapa pentingnya hati, dalam semua aspek kehidupan. Dan betapa pentingnya solat yang tentukan kejayaan. Allahuakbar.
.
Kalau saya dah dalam momentum turun berat at least 7kg lagi.. Saya share dalam seminar. In shaa Allah. Menemui jawapan dan action plan dari Alquran always make me excited! πŸ’–πŸ’–πŸ’–πŸ’–
.
U tooooooo.. Let’s learn more about Alquran. Impian kita tu semua hanyalah gula gula je. Untuk kita lebih kenal Allah. Kerana kepada Allah kita dikembalikan.
.
Allahuakbar!
.
Berapa ramai yg ada isu yg sama dengan saya? Baik mengaku πŸ˜‚πŸ˜‚. Ada dapat 1% dari post ni?
.
Ya diizinkan share, kita sama sama manfaatkan dengan orang lain ya
.
#HusnaHaron
#FormulaMasa.com
#QuranicLifestyle
#QuranForever
#Sendiri

About HusnaHaron

Leave a Reply