was successfully added to your cart.

MAKANAN YANG MEMPENGARUHI KEFAHAMAN ALQURAN dan 2 hadiah untuk anda.

MAKANAN YANG MEMPENGARUHI KEFAHAMAN ALQURAN dan 2 hadiah untuk anda.
.
Ramai sangat orang bertanya bagaimana saya faham Alquran. Dan diamalkan kow kow pula tu. Saya bagi tips mahal pun, tak menjadi sekiranya fizikal badan kita tak dijaga.
.
Nak memandu laju kereta. Dah ada skills mantap. Tapi bawa kereta yang tak di servis. Minyak hitam tak tukar. Engine berkarat. Skills mantap pun fail kan?
.
So apa kata kita service badan kita dulu.
.
Post ini ambil masa 6 minit untuk dihabiskan. In shaa Allah amat bermanfaat untuk kita bersama.
Bagaimana? Saya share kisah saya boleh?
.
Demi menghafal Alquran dan weight loss journey, saya telah di coach secara personal oleh Dr Pakar Otak selama 5 bulan. Setiap hari perlu report kepada beliau apa yang saya makan, exercise apa, tidur pukul berapa, sun time, breathing style, dll.
.
Rewiring my brain. Benar kefahaman Alquran itu bergantung kepada KEBERSIHAN HATI dan Allah bagi. Namun, usaha kita MEMANG MENCERDIKKAN KITA atau MENJAHANAMKAN KITA..
.
Secara fitrahnya, semua makanan bagus di dalam bentuk nya yang asli. CARA PENYEDIAAN MAKANAN & PEMILIHAN MAKANAN ITU YANG MENGURANGKAN kapasiti otak utk berkembang. Otak pertama, kedua dan ketiga. Iaitu otak di kepala, otak di usus dan otak di jantung.
.
AhHa! Ada 3 otak rupanya!
.
Makanan tak bersalah. Ada 3 komponen utama yg kita perlu lihat di sini.
.
A) CARA PENYEDIAAN
.
A1- Sayur segar yang baru dipetik. Ditanam sendiri tanpa racun serangga. Dibersihkan sebelum makan. Dijadikan salad. Very healthy kan. Ini bagus.
.
A2- Ok cuba bayangkan, sayur yang sama itu diletakkan gula proses, perasa msg ajinomoto sesedap rasa. Rasa sedap. Tiada masalah pun. Hidup juga. Bijak juga.
.
Secara luarannya, kedua dua pilihan adalah halal. Alquran menggariskan halal dan toyyiban (baik).
.
A1 memberikan otak lebih capacity utk berkembang neuron nya.
.
A2 minta maaf, side effect halus nya slow kan otak. Radang di usus. Ingatan slow. Salur darah jadi keras. Menyumbang kepada kesihatan yg menurun kepada jantung, usus dan otak
.
Dua dua buatkan kita hidup juga.
.
So yang mana pilihan yang anda mahu? Ikut nafsu serakah atau ikut yg mana akan berikan spiritual of growth meningkat? Yg buatkan kita lebih bercinta dengan Allah? Asbab amal ayat Alquran. Saya memilih eat clean kerana surah Al-Ma’idah 5:87-88
.
“Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu haramkan benda-benda yang baik-baik yang telah dihalalkan oleh Allah bagi kamu, dan janganlah kamu melampaui batas (pada apa yang telah ditetapkan halalnya itu); kerana sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang melampaui batas.
.
Dan makanlah dari rezeki yang telah diberikan Allah kepada kamu, iaitu yang halal lagi baik, dan bertaqwalah kepada Allah yang kepadaNya sahaja kamu beriman.
.
Bab makan saja pun Allah guide. Dan bila diamalkan impak maksima best. MasyaAllah. Sayangnya Allah pada orang yang mahu berserah diri dan percaya padaNya.
.
B.) MAKANAN VS AKTIVITI
.
Apakah ia berkadaran. Silakan makan banyak kalau aktiviti nya adalah angkat tong gas naik gunung Kinabalu. Silakan makan sikit kalau aktivitinya duduk di pejabat dan buat kerja banyak duduk.
.
C) DETOX
.
pun begitu, setiap hari perlu untuk kita bersihkan usus. Yogurt, cider vinegar (apple/fig/kurma), dll. side effects PUASA memberikan impak detox dan SEL BARU OTAK YANG BERTAMBAH. Yang menambahkan genius tu.
.
Citarasa sedap bukan terletak pada lidah yang merasa makanan itu. Sedapnya makanan itu diterjemahkan kepada kefahaman Alquran yang dipermudahkan. Fokus meningkat. Kawalan diri utk kawal nafsu meningkat. Lantas… Kita mudah berada di dalam orbit ingat Allah setiap masa. Mudah untuk kawal fizikal ikut kehendak akal yg telah diberikan ilmu. Bukan ikut kehendak fizikal yang mahukan keseronokan semata.
.
Jemputlah utk buat full medical check up.
.
D) JAGA TIDUR
Di samping di atas, yang lebih jauh menyeronokkan adalah pada aktiviti tidur. Tidur 8 jam sehari ditambah power nap sebelum zohor MasyaAllah memberikan impak luar biasa. Pause dulu fikiran anda tentang Rasulullah S.A.W pun kurang tidur. Nanti saya explain.
.
Apa yang saya lakukan hari hari adalah study Alquran, fahami Alquran, tadabbur dan berguru. Saya tidak meletakkan KEFAHAMAN KETIKA study itu sebagai yg no. 1.. apabila kita jaga O.T.A.K. Segala data dan information yang kita pelajari di proses KETIKA TIDUR. defragmentation of files berlaku. SEKIRANYA KITA TIDUR CUKUP.
.
Hasilnya?
.
Selepas bangun tidur, kita faham macam macam perkara. Sekiranya kita berada dalam dilema dengan keputusan, semua information di analyse oleh otak beautifully ketika tidur. Menyebabkan kita dapat buat keputusan dgn mudah.
.
MasyaAllah! Inilah RASA SEDAP MAKANAN YANG SIHAT.. Sedap yang menambah keseronokan bercinta dengan Allah. AhHa!
.
Bagaimana pula kisahnya dgn Rasulullah S.A.W? Tidur tak cukup 8 jam pun sebab banyak qiyamullail. AhHa! The real solat merehatkan badan fizikal hingga impak tidur tetap sama. Spiritual tetap jaga ketika solat. Itulah rahsia solat tahajud yang khusyuk. Apakah kita audit solat kita?
.
Beautiful kan?
.
Selama 3 tahun, saya belum berjaya kuruskan badan. Dan disebabkan itu, saya approach DrRizal Abu Bakar untuk personal coaching saya. Sekiranya saya sudah kurus, i might not be able to have that privilege. MasyaAllah, Allah Maha Kreatif memberikan kepelbagaian laluan untuk sampai kepadaNya. Melalui doa belum makbul kurus pun ada hadiah extra vaganza!
.
So..
Apakah anda juga mahu lalui sebahagian proses yang saya lalui? Kerana impian anda penting bagi saya. Impian anda yang membawa kepada cinta Allah.
.
In shaa Allah saya cuba bantu…
.
Saya akan berikan 2 hadiah untuk anda
1- Bagaimana untuk sediakan MASA YANG SIBUK UNTUK BELAJAR DAN AMAL Ilmu mahal ini. Saya akan berikan 7 video percuma. 7 email tips. 1 ebook “Ajari untuk dicintai AlQuran”. FREE kalau anda ikuti steps yg saya berikan ni.
.
2- dengar cerita, dr rizal akan lancarkan untuk kali kedua kelas online ilmu mahal beliau ni. In shaa Allah, saya akan minta special quota dari Dr Rizal. Mahu tak? Nak special quota mestilah disertakan dengan kesungguhan.
.
Kalau mahu sila lakukan steps ini
.
1- like love post ini dan comment “Nama panggilan anda dan email anda”
2- share kan post ini. Dan ajak lebih ramai orang untuk dibijakkan
3- isi nama anda di sini
.
Hadiah pertama BAB MASA klik sini
Www.formulamasa.com/video
.
Hadiah kedua BAB BADAN klik sini.
https://neuroversiti.com/ococ
.
Cukup 1000 email di sertakan diruangan comment, saya akan bantu minta quota dari dr rizal. Sebab limited space. Program dr ni berbayar ya. Tapi in shaa Allah amat affordable.

About HusnaHaron

Leave a Reply