was successfully added to your cart.

SELESAIKAN PROBLEM ANDA DENGAN SOLAT

By October 23, 2018Blog, Kisah Inspirasi, QURAN

SELESAIKAN PROBLEM ANDA DENGAN SOLAT
.
Mencari keselesaan di dalam solat KERANA PENGURUSAN MASA YANG LEMAH, kita mudah untuk melewatkan solat. Nak pastikan segalanya bersih, nak cari toilet, nak tunggu sampai rumah.
.
End up solatnya lewat.. Apatah lagi terbabas..
.
Apatah lagi bila sampai rumah.. Layan drama anak meragam, akhirnya solatnya hujung hujung dan tidak khusyuk.. Alhamdulillah solat juga.. Itu diteruskan. Bagus. In shaa Allah Allah balas. Namun perhatikan.. Kerana ketika kelam kabut. Fikiran nya bising. Tak sempat untuk ditenangkan. Maka Yang solat hanyalah fizikal. Apa khabar roh di dalam jasad fizikal?
.
Kerana ITULAH PERMULAAN SEGALA MASALAH. bila kita terputus hubungan dengan Allah.
.
It is not the matter of solat atau tidak. It is the matter Bagaimana solat membuatkan kita setiap masa connect dan WiFi dengan Allah. Setiap masa. Semasa solat dan dibawa Connection itu diluar solat.
.
Ternyata solat diawal waktu dan khusyuk itu harus diusahakan. Solatlah di mana mana. Bentanglah tikar dan sejadah. Bawalah bersama ke mana mana. Asalkan tidak menghalang laluan orang. Asalkan kita rasa tak segan. Oh banyak lokasi nya…
.
Berusaha mencari keselesaan dalam solat itu bagus.. Dan solat awal waktu itu lebih bagus. Kalau dimantapkan lagi urus masa, aktiviti, keluarga dan diri.. Selesa dan solat awal waktu boleh dapat dua dua sekali..yg utama kita sama sama usahakan untuk upgrade quality solat kita.
.
Kerana apa jua kesusahan hidup.. Solusi pertama haruslah pada Upgrade connection dengan Allah. Melalui solat. Seperti surah Al-Baqarah 2:153
.
“Wahai sekalian orang-orang yang beriman! Mintalah pertolongan (untuk menghadapi susah payah dalam menyempurnakan sesuatu perintah Tuhan) dengan bersabar dan dengan (mengerjakan) sembahyang; kerana sesungguhnya Allah menyertai (menolong) orang-orang yang sabar”
.
Solat di masjid?
.
Masjid rumah Allah. Apakah masjid? Tempat yang suci. Suci fizikal dan suci hati. Dengan menyucikan hati, solat boleh dilakukan di mana mana.
.
Saya tidur setelah study quran dan tawaf sunat di rooftop. Tidur untuk tingkatkan prestasi otak. Power nap. Itu bagus.. Itu diteruskan..
.
Namun yang tak bagusnya.. Power nap itu terbabas. Bangun lambat. Tak sempat ke masjid, solat lah di tepi jalan. Di keburukan terbabas tidur itu pun…. Mengajarkan saya sesuatu…
.
Solatlah di mana mana.
.
========
Kerana saya side selfie dan ambil gambar orang solat mayat (yg kedua), auntie ni menyapa
.
Auntie : anti jamilah.
Husna : (tersipu malu kerana maksudnya kamu cantik..lantas saya membalas..

Anti jamilah aidhon!
Min aina anti
(kamu cantik juga! dari mana kamu? )
.
Auntie : min tunisi (dari tunisia)
Husna : hazaal balad jamil!
(negara ini cantik!)
ana min malizi (saya dari Malaysia)
Auntie : ma’a man anti?
(kamu bersama siapa)
Husna : ana ma’a zauji wa group
(saya bersama suami dan group)
Auntie : (terima call dan tiba tiba sedih)
.
Husna : la tahzan… Allah ma’a na
(jangan bersedih, Allah bersama kita.. Surah attaubah 9 :40)
.
Auntie : (sebak)
Husna : ma waddaaka rabbuka wama qola
(Tuhanmu tidak meninggalkan engkau dan tidak pula membencimu surah adh dhuha 93:11)
.
Auntie : (terharu)
Husna : (ha sudah.. Aku pun tak tahu nak cakap apa lagi.. Last last cakap ni..)
.
Wazakaras ma rabbihi fassola

Dan menyebut-nyebut dengan lidah dan hatinya akan nama Tuhannya serta mangerjakan sembahyang (dengan khusyuk).
Al-A’la 87:15
.
Akhirnya auntie ni tersenyum..
Alhamdulillah..πŸ˜…πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
.
πŸ’—πŸ’—πŸ’—πŸ’—
Tu la gaya orang tak reti cakap arab.. Tapi nak sembang juga. Ha ayat Alquran je lah guna.
.
Tak tahu pun apa masalah auntie tu..
Saya juga tak tahu apa masalah anda pun.
Ia berat. Tiada siapa yang faham. Namun, percayalah.. Tiada sebarang masalah melainkan untuk kita upgrade connection dengan Allah. Dan yang pasti Allah Maha Mengetahui apa yang disembunyikan dan yang dinyatakan. Apa yang dirahsiakan. Di depan. Future semuanya Allah tahu.
.
Maka, solusi pertama ada pada solat. Mengadu lah habis habisan sebelum solat. Kalau pandai hayati surah al fatihah.. MasyaAllah it is a booster ketika solat.. Fahamilah setiap patah lafaz ketika solat. Solat itu sendiri adalah doa!
.
Jomkita! Upgrade solat dan kita usahakan sama sama solat awal waktu…
.
Ya diizinkan share, kita sama sama manfaatkan dengan orang lain ya
.
Apa yang anda dapat dari post ini? Dapat sesuatu? Walaupun hanyalah 1%? Sila comment
.
#HusnaHaron
#FormulaMasa.com
#QuranicLifestyle
#QuranForever
#Sendiri

About HusnaHaron

Leave a Reply