was successfully added to your cart.

ME TIME..
.
Anda ada peruntukkan masa untuk bersendiri tanpa anak, suami, kerja dan smartphone?
.
Bila mahu upgrade connection dengan Allah melalui Alquran, waktu Me Time amat amat diperlukan. Tanpa berfikir what’s next. Tanpa berfikir kerja yang banyak menimbun yg harus dilakukan.
.
Setiap Manusia mempunyai 7 jenis gelombang otak. Bila kita sentiasa sibuk urus kerja, keluarga, side income, kita mudah berada di gelombang pertama. Ia bagus. Namun, sekiranya tiada pause ia menyebabkan jantung nya penat. Ia menyumbang kepada tekanan dan stress. Sedangkan untuk solat, dan baca AlQuran perlu untuk sentiasa bertenang.
.
Bilamana gelombang ini tidak pandai dikawal, otak pula terlalu banyak fikir, ia menyumbang kepada solat yang tidak khusyuk. The beginning of all kind of masalah masa bermula di sinilah.
.
Jadi amat penting untuk kita ada waktu metime. Waktu untuk berhenti sebentar dan rilex. The more slots we have, the better.
.
Masa untuk duduk bersendiri tanpa sebarang gangguan.
.
Ia amat sukar dilakukan sekiranya kita TIDAK MENGUBAH APA APA DI DALAM RUTIN HARIAN.
.
Ia amat mudah dilakukan, dan akan selalu dilakukan bila kita ubah keseluruhan sistem. Bagi yang ada anak kecil, ada caranya. Bagi yang buat side income, ada caranya. Bagi yang sibuk bekerja ada caranya. PERUBAHAN MESTI DILAKUKAN.
.
perubahan pertama ada pada cara kita urus kewangan. Kerana PUNCA HATI TAK TENANG ADALAH HUTANG dan dosa. bagaimana mahu sentiasa tenang sebelum segala hutang dapat dilangsaikan? Pasti ada caranya
.
Perubahan kedua ada pada cara kita urus masa. Apabila melibatkan ahli keluarga dan pelbagai kerja, lagi amat perlu kita ada me time
.
Me time ni utk buat apa?
.
– upgrade syukur kepada Allah dan menikmati hidup bersama Allah
– upgrade muhasabah diri untuk perbetulkan kehidupan
– upgrade ketenangan, side effect adalah menjemput pelbagai ilham untuk selesaikan pelbagai masalah
– upgrade ketenangan untuk MEMAHAMI ALQURAN
– upgrade ketenangan untuk lebih khusyuk solat
– untuk merasai kewujudan Allah at all times bukan hanya ketika solat.
– untuk reset fokus
– untuk kita lebih hargai segala apa yang Allah kurniakan
– untuk feel happier yang benar benar happier
– semua ini akan mempengaruhi fokus, speed kerja lain diselesaikan.
.
Bagaimana nak MeTime kalau anak meraung? Suami asyik nak itu nak ini? Dateline bertimbun? Last last kita terperangkap di dalam rutin harian yang membosankan. Tiada perubahan. 2 gahun lepas sama dengan hari ini. In shaa Allah sama juga dgn rutin tahun depan.
.
Ini lah “back to basic” yang perlu di TUKAR Sebelum mahu bercerita tentang SPIRITUAL GROWTH. Bukan sekadar hubungan dengan Allah sahaja yg dimahukan. Hubungan sesama manusia juga perlu upgrade.
.
Nasib sesuatu kaum takkan berubah selagi ia tidak ubah (surah ar ra’d ayat 11).
.
Insanity is doing the same thing over and over again expecting different results (Albert Einstein)
.
Jom! Start to change. Start to think of diri sendiri sebelum mahu upgrade tolong orang lain.
.
TIADA SIAPA YANG AKAN APPRECIATE DIRI SENDIRI KALAU BUKAN ANDA
– Tiada siapa yang akan tenangkan anda kalau bukan tindakan anda
-tiada siapa yang akan berikan waktu rehat kalau bukan usaha anda
– tiada siapa juga yang akan berikan hidayah kalau bukan diri kita yang usahakan dulu sebelum Allah beri.
– tiada siapa yang akan boleh tahan malaikat maut dari tarik nyawa dan apakah kita ready untuk mati at anytime?
– tiada siapa yang akan berterusan berikan pahala setelah mati kalau masa hidup kita tak fokus kepada sedekah, ilmu dan didik anak untuk doakan kita.
.
TIADA SIAPA! impian anda penting bagi kami di FormulaMasa. Kami bantu untuk berikan pelbagai formula PENGURUSAN MASA DAN AKTIVITI.
.
Lambat join seminar, lambat boleh bertindak.. Lebih lama lah hadap problem tak cukup masa.. Lebih lama lah hadap kelam kabut.. Lebih lambat capai impian.. Eh bukan kah dah berusaha bertahun tahun? Bertindak pun perlukan strategi beb. Ingat pasangan dan boss hargai pengorbanan free anda? OhHo! Nasib baik Allah hargai semua usaha. Alhamdulillah..
seminar di gombak esok 10 ogos 2018👇👇

About HusnaHaron

Leave a Reply