was successfully added to your cart.

EXERCISE, APA NIKMAT BEST FREE YG KITA PATUT GRAB

By October 21, 2018Blog, E - Exercise & Makan

EXERCISE, APA NIKMAT BEST FREE YG KITA PATUT GRAB. #QuranForever day 4
.
Sejak 2 hari lepas, saya terpaksa tidur lambat. Kurang 8 jam dari kebiasaan. Secara sains, bila kurang tidur literally otak mengecut. Proses detoks semula jadi badan ketika tidur kurang sempurna. Fokus berkurangan.. Hormon jadi tak seimbang.. Tahajud tengah malam dan berzikir yg amat khusyuk memberi impak berbeza walaupun secara kiraan matematiknya tidak cukup 8 jam.
.
Untuk balance kan situasi ini tak cukup tidur ini… Ada 2 perkara yang akan saya lakukan. Inilah yang guru Dr Otak ajar kan.
.
1) keesokannya exercise dan intensity nya diganda.. Minum air yang cukup. Makanan lebih dijaga dan power nap sebelum zohor.
.
ATAU
.
2) puasa. Asbab puasa kerana mahu menjaga otak. Namun niat perlu diperbetulkan. Puasa kerana Allah. Menjaga nikmat yg Allah berikan.
.
So pagi tadi… Disebabkan personal coaching terpaksa start awal dan saya tidak mahu skip exercise, maka coaching nya berlaku setelah saya selesai exercise. Yg dimahukan adalah ilmu. Bukan diri saya yang di dalam appearance rasmi.
.
Apa yg saya mahu sampaikan adalah BERTINDAK. dan balance. Sejauh mana kita. Bertindak di atas ilmu yang kita pelajari. Strategise kan taufik..
.
Kalau dah tahu info pasal ni..pasal video ni.. Kalau tak Exercise juga… Tak tahu lah. Cakap kat diri sendiri “aku bukan bengap tak mahu bertindak. Aku lakukan sekarang juga! Small little voice.. Shut up you!”
.
Kalau tak bergerak juga… Erm mungkin anda terlalu cintakan tyre spare di pinggang… Mungkin seronok beronok dengan malas hinggga ia menguasai diri.. Nak cakap apa eh.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
.
Bila kita sistem kan kerja, sistemkan family.. Letakkan KEUTAMAAN DI DALAM KEHIDUPAN.. Sudah tentu tidur yg cukup boleh dilaksanakan. Usah mencuba tidur cukup sekiranya tiada perubahan sistem dilakukan.
.
MELAKUKAN PERUBAHAN adalah asas interaksi dengan Allah melalui Alquran.
.
Ok?
.
P/s personal coaching, saya pasti kan setiap client exercise dulu before bermula coaching. Jenuh saya explain kalau otaknya tak cukup hormon. Perlu lakukan grounding balance kan ion dalam badan.. Salah satu punca lesu. Di lakukan di kawasan yang natural sumber alam. Lebih banyak ion. Baca AlQuran lagi! In shaa Allah
.
Action plan nya apa?
1- type “saya exercise!”
2- buat betul betul lah πŸ˜‚
3- share kan post ini agar kita ditolak utk exercise asbab bantu orang lain juga dapatkan info ini.
.
Jomkita!

About HusnaHaron

Leave a Reply