was successfully added to your cart.

EMOSI TERPENDAM 36 TAHUN MEMBERI KESAN KEPADA KESIHATAN FIZIKAL

EMOSI TERPENDAM 36 TAHUN MEMBERI KESAN KEPADA KESIHATAN FIZIKAL
.
Beliau seorang yang bijak terpelajar. Memiliki PhD dan mengharungi kehidupan yang penuh drama pancaroba. Secara luaran, beliau dikagumi dan dihormati oleh ramai orang..
.
Beliau mahu personal coaching kerana masalah masa. Berpendapatan, sudah sentiasa berzakat bersedekah. Namun, kewangan amat terhimpit.
.
Seperti biasa, saya meminta izin untuk audit aqidah beliau. Saya katakan, hanya Allah yang layak menilai. Yg saya mahu analyse hanyalah impak aqidah itu kepada kehidupan beliau. Melihat personal coaching form yang dihantar malam tadi, saya amat gembira kerana beliau teramat jelas dengan apa yang berlaku dalam hidup beliau. Sungguh panjang explanation utk bagi saya faham. MasyaAllah Alhamdulillah Allah izinkan saya guna speed reading skill. Beberapa saat sahaja baca. Allahuakbar!
.
Dalam proses audit itu.. Saya kategorikan beliau di Upgrade dalam satu bahagian sahaja iaitu Percaya kepada Qada and Qadar. Bahagian ini di ulang ulang silibus nya utk 36 tahun! Subhanallah Maha Suci Allah dari imperfections. Pasti bersebab terlalu banyak drama yg berlaku dalam hidup beliau..
.
Disebabkan 1 bahagian ini tidak di Upgrade, saya kategorikan ia sebagai major overhaul. Namun, action plan nya in shaa Allah mudah.
.
First yg dilakukan adalah meminta beliau membaca Alquran 3 page. Dengan niat mohon petunjuk pada Allah. Allah sahaja yg ada petunjuk. Manusia tiada petunjuk! Manusia termasuk saya hanya boleh menyampaikan sahaja.
.
Allahuakbar
Allahummasollialamuhammad.. Semasa beliau membaca Alquran, hidung beliau tiba tiba menjadi ruam merah. Sangat merah! Dan beliau tidak tahu..
.
Sehinggalah saya ambil gambar dan tunjukkan kepada beliau. Saya katakan.. Alquran apabila dibaca dengan SETTING HATI YANG BENAR, physical akan memberikan respond. Ini respond detox. Energy is imbalance. Saya tidak mahu mengulas dari sudut perawat syifa.
.
Pasti energy imbalance ini sudah lama. Maka saya perlu adjust coaching style. Allahuakbar Allahuakbar yg Maha Memberi kan ilham..
.
Setelah itu.. Saya tanyakan apakah impian beliau. Ada 8 impian kesemuanya. Saya mencari apakah khalifah code beliau. Kerana apa jua yang terjadi di dalam ketentuan takdir ia adalah sebahagian daripada Qada and Qadar. Sekiranya kita melawan ketentuan itu… Kezaliman tersangat banyak. Hati remuk lunyai.
.
Beberapa ayat Alquran saya refer utk nampak khalifah code beliau. Ia dimudahkan oleh Allah untuk nampak kerana beliau sudah bercerita panjang di dalam coaching form. Dan keseluruhan surah Yusof, surah al mursalat dan surah alfatihah yang saya gunakan.
.
Lantas saya berikan directions kepada beliau. Ada 4 milestone kesemuanya. Sepantas setahun Setengah, se realistik 4 tahun. Itu anggaran logik akal sahaja. Yg tentukan apa yg bakal terjadi sudah pasti between beliau dan Allah. Kewangan yg menentukan. Dan di situlah fungsi zakat dan sedekah
.
Kesemua 8 impian beliau saya bantu untuk satukan. Puzzles bercantum dgn izin Allah. Allahuakbar!
..
Coaching nya belum habis. Masa sudah habis. Maka saya berikam homework. Action plan seterusnya bergantung kepada tugasan itu… In shaa Allah.
.
Saya teruskan berjumpa dgn client seterusnya.
Selesai client kedua, saya baca message.. Client pertama ini menghantar feedback.
.
Allah Maha Pantas Hitungan HisabNya
Sungguh benar.
Yg lambat itu adalah diri kita yang lambat respon dengan hidayah. Taufik issue
.
Allahuakbar!
Allahummasollialamuhammad
.
Astaghfirullahalazim
Astaghfirullahalazim
Astaghfirullahalazim
.
Tiada daya dan upaya melainkan bantuan Allah semata-mata. Allah Maha Hebat memberikan kita Alquran…. Saya perlu cuci hati pula ni! Coaching penuh judging. Jugding people hati kotor..

About HusnaHaron

Leave a Reply