was successfully added to your cart.

APAKAH KITA TIDAK UPGRADE BERKENALAN DGN ALLAH?

By October 19, 2018Blog, I - Ilmu

APAKAH KITA TIDAK UPGRADE BERKENALAN DGN ALLAH?
.
bila sebut hal agama.. Mudah kita menyebut, solat utk bekalan akhirat. Baca AlQuran utk jadi kawan dekat kubur. Zikir untuk mudah lalui titian sirat. Sedekah untuk kaya di akhirat..
.
BENAR DAN TERAMAT BENAR. itu diteruskan.
Cuma “di manakah kita meletakkan” Allah? Kerana di sini lah kita akan rasa TERBEBAN DENGAN UJIAN.
.
dalam Alquran memang banyak kali diceritakan tentang ujian. Dan kebanyakan ujian itu KITA PELAJARI SETELAH UJIAN ITU DILEPASI. Saya perhatikan ramai yang memandang ujian sebagai sudut yang membebankan, sudut hukuman, sudut sabar yang memeritkan.. Maka, tanggungjawab saya yang tahu sedikit ini untuk sampaikan. Mohon maaf sebab lambat menyampaikan πŸ™πŸ™πŸ™
.
Beban, perit, sedih dgn ujian terjadi bila mana disebabkan ujian itu… Akal dikuasai oleh fizikal. Fizikal SERBA TERBATAS. maka, rasailah peritnya kehidupan.
.
Di sinilah bila mana kita membaca Alquran.. ALLAH PASTI AKAN PERBETULKAN KEADAAN HATI DAN AKAL KITA. Agar akal kita dikuasai oleh roh. Maka kita CONNECT DENGAN ALLAH. MALAHAN WIFI DENGAN ALLAH… Allah yang Maha Unlimited cara untuk selesaikan ujian, musibah dan masalah.
.
Ia adalah cara kita ditarik dengan paksaan untuk connect dengan Nya. (surah ar-ra’d 14-15). Hingga kita MELALUI TAKDIR KEHIDUPAN YANG ADA UJIAN ITU DENGAN GEMBIRA kerana Bantuan Allah yang tersangat banyak!
.
Apabila smartphone ada problem Internet connection, kita tidak perbetulkan application whatsapp..kenapa tidak boleh send message. Tidak juga kita repair YouTube kenapa tak boleh tonton video. Tidak pernah pula kita jumpa technician untuk perbetulkan application Facebook sebab tak boleh upload gambar.
.
Yg kita USAHAKAN ADALAH MENCARI CONNECTION
– upgrade pakej /data
– charge smartphone yg habis bateri
– keluar ke kawasan yg internet laju
.
Dah ada Internet connection… Semua apps berfungsi!
.
Dah upgrade connection dengan Allah.. Masalah semua selesai dgn solat dan sabar. Masalah kewangan, ujian family, musibah kesihatan..
.
Sebab itu lah kena baca AlQuran, khatam dan tadabur KESEMUA surah. Bukan buka Alquran secara random dan katakan itulah jawapannya hanya dek kerana ter sentap tersentuh dgn ayat itu.
.
Ayat Alquran perlu dipadankan dgn kehidupan. Di sinilah fungsi amal praktis Alquran terserlah. Mahu amal perlu faham. Walaupun baca sendiri boleh faham, TETAP PERLU BERGURU… Dan betapa indahnya kehidupan kita… ADA RAMAI GURU ALQURAN YANG SHARING DI YOUTUBE DAN FACEBOOK. tak perlu kita nak crack kepala baca kitab tebal tebal bahasa arab. Tugas guru Alquran tu.
.
Allahuakbar…
Allah teramat indah..
Sudah ya…. Jomkita sama sama TIDAK LAGI melabel Allah sedang menguji dan memberikan musibah. SEDANGKAN IA BERLAKU KERANA KITA TIDAK UPGRADE CONNECTION DGN NNYA…Ash-Shura 42:30
.
Dan apa jua yang menimpa kamu dari sesuatu kesusahan (atau bala bencana), maka ia adalah disebabkan apa yang kamu lakukan (dari perbuatan-perbuatan yang salah dan berdosa); dan (dalam pada itu) Allah memaafkan sebahagian besar dari dosa-dosa kamu.
.
Bagaimana utk upgrade connection? Saya boleh tunjukkan cara.. Tapi πŸ’― usaha anda dan Allah yang approve.
.
TimeREVAMP
Revealing the secret of Quranic Time Management to design life to get Abundance of Allah’s Love.. With Allah, to The Paradise
.
oh tak susah pun
Cuci hati istighfar solat baca AlQuran juga. Cuma. ia di audit dan ada action plan…boleh cuba ya

About HusnaHaron

Leave a Reply