was successfully added to your cart.

ZALIM, ALQURAN VS LAPTOP
.
Laptop Macbook Pro ini dibeli beberapa tahun yg lepas kerana saya ada banyak video yg mahu di edit. Berkongsi pasal praktikal Alquran menggunakan video, teramat efektif dan menjimatkan masa.
.
Beberapa hari yg lepas, saya UPGRADE laptop ini kepada OS high Sierra. Pasti lebih gempak..pasti lebih best… Berkobar kobar rasa.. Kerana kerja akan lebih cepat dengan pelbagai short cuts hand gestures..
.
Setelah upgrade.. Wowwwww features nya memang ternyata lebih efficient. Namun, apps basic banyak yg tidak boleh buka.. Hinggakan saya geram. Rasa ingin jual laptop ini… 😫😫😫😫
.
Lantas saya baca AlQuran. Apakah message Allah utk saya..
.
1) UPGRADE SYUKUR
pergghhhhhh bila terkena tamparan… Rasa nak menyorok bawah meja je rasa.” Ayat yg berkait adalah perihal syukur
” mereka mengetahui nikmat Allah, kemudian mereka mengingkarinya dan kebanyakan mereka adalah orang orang yg ingkar kepada Allah”

surah an-nahl ayat 83.

Dari situ… Saya tadabbur lagi dan relatekan dengan surah lukman 31:12…. Sesungguhnya dia bersyukur untuk dirinya sendiri, dan barang siapa tidak bersyukur, maka sesungguhnya Allah Maha Kaya”
.
πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯
.
Bukan main saya ajar ammar dan allana pasal bersyukur….. Nnnnnaahhhhh sendiri rasakan pula…
.
2) DOWNGRADE ZALIM
Di dalam alquran, ayat pasal Zalim begitu banyak sekali. Zalim adalah “meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya”.. Hari ini saya sudah pun berlaku zalim pada laptop nikmat yg Allah berikan.
.
Utk ini saya tadabbur dengan melihat index di belakang Alquran.. Tak mahu cerita lagi lah.. Sebab tahap penampar tu makin digandakan 5x ganda huhu 😭😭😭
.
Lantas…. Mencari Solusi…
Saya mula utk tidak berlaku zalim. Iaitu berlaku adil. meletakkan Mac High Sierra ini selari dengan capabilities nya. MAKA SAYA STUDY LAH DI YOUTUBE.. APAKAH KELEBIHAN NYA.
.
Padahal ramai orang nak laptop mcm ni. Boleh pula saya nak jual sebab give up? Huh!
.
==========
.
In fact boleh je kita terus ke YouTube tanpa buka Alquran. Namun, kenapa saya buka Alquran juga? Kerana di situ kita akan nampak kat mana slack kita.. Bagaimana dengan peristiwa laptop ini membawa kita semakin dekat kepada Allah.
.
Kerana Alquran di dalam kehidupan. Di dunia dan akhirat.
.
Astaghfirullahalazim..
Astaghfirullahalazim..
Astaghfirullahalazim..
.
Terima kasih Macbook Pro High Sierra…
.
Ingin pelajari skill Quran Connection? Boleh sertai seminar TimeREVAMP. Boleh join under tajaan free juga…

About HusnaHaron

Leave a Reply