was successfully added to your cart.

Dah baca AlQuran, KENAPA TAK JADI PUN??

Dah baca AlQuran, KENAPA TAK JADI PUN??
.
Soalan yg banyak saya terima via fb, whatsapp, seminar, elearning…
.
“Saya Elly. saya dah baca ayat kursi, 3 qul, Al-Fatihah.. Kenapa tak jadi apa apa pun? Kawan saya Mashitah baca, urusan dia dipermudahkan. Rezeki murah. Problem setel dengan mudah. Pelbagai keajaiban berlaku. Tapi kenapa saya baca tiada apa apa yang berlaku?”
.
Allahuakbar. Allah yang Maha Mengetahui percaturan alam dan Qada Qadar kita. Apa yang bakal saya ulaskan hanyalah dari perspektif kita sebagai manusia…apakah usaha kita..
.
Teman teman..
Bukan kita menentukan result atas apa apa bacaan ayat Alquran. Namun, membaca Alquran memerlukan beberapa pre requisite. Syarat sebelum membaca Alquran.. Saya percaya ramai orang mengalami situasi seperti Elly..
.
Alquran letaknya di dalam Rukun Iman. Ia melibatkan sistem kepercayaan. Apa yang kita percaya, kita yakini, in shaa Allah itulah yang kita tarik ke dalam alam realiti kita. Ia adalah hukum alam.
.
Apabila kita mahu beramal dengan mana mana ayat Alquran.. Kebergantungan kita purely absolutely kepada Allah.. Bukan kerana nafsu serakah, bukan kerana “orang lain buat”, bukan kerana ikutan semata..
.
Upgrade yakin adalah proses yang berterusan. Berterusan kenal diri dan kenal Allah. Berterusan kaitkan drama hidup dengan kekuasaan Allah. Bila kita banyak guna upaya sendiri, kita tak nampak kekuasaan Allah, dalam mencaturkan diri kita.
.
Mulut kita mudah melafazkan yakin. Hakikat di dalam hati sebenarnya yakin itu tidak di Upgrade.. Ayuh kita lakukan praktikal.. Praktikal nya di dalam jantung hati..impaknya, dalam kehidupan. Kat dunia ni lagi. Akhirat adalah destinasi terakhir. Moga kita menuju syurga BERSAMA DENGAN ALLAH. hanya Allah yang tahu petunjuk ke destinasi itu.. Maka setiap masa, kita mahu CONNECT AND ENTANGLE WITH ALLAH’S POWER.
.
Menjadi boss seperti anda.. Perlu liase dengan ramai orang bawah.. Dan orang atas. Bagaimana dengan kerjaya membawa kita kepada lebih mengenali Allah? Menjadi Bos melibatkan banyak keputusan yang perlu dibuat. Bagaimana menggunakan Alquran untuk bersihkan hati agar mendapat petunjuk Allah. ALLAH YANG MAHA MENGETAHUI SEGALANYA.. Dan Alquran adalah summary seluruh alam.
.
Maka, mahu amalkan Alquran adalah proses upgrade yakin, upgrade kenal Allah, kaitkan life dengan Alquran..
.
Terima kasih Jabatan Pertanian
Di atas jemputan ini…
.
TimeREVAMP seterusnya
3 dan 4 april Kajang
7 dan 8 April Kuantan
20 dan 21 April Johor Bahru
5 dan 6 may Damansara
25 dan 26 May Johor Bahru (Ramadan special)

About HusnaHaron

Leave a Reply