was successfully added to your cart.

Asam Pedas Ayam, Alquran vs Kucing .

Asam Pedas Ayam, Alquran vs Kucing
.
Lepas habis personal coaching petang tadi, klien saya bercerita tentang asam pedas ayam Johor style. Terliur.. Lantas saya masak utk dinner mlm ni..sudah agak lama saya tak masak nasi utk dinner coz it’s heavy for light night activities.
.
Ketika masak asam pedas..azan maghrib berkumandang. Suara hati mula berkata kata..
– “sikit je lagi.. Goreng lah ikan dulu..”
– ” sambil sambil tunggu asam pedas mereneh..”
– tak bagus lah solat maghrib sekarang.. Belum mandi..
– takkan nak mandi.. Solat.. Lepas tu goreng ikan pulak? Berbau makanan lah nak tidur nanti..
– tak baik tidur dalam keadaan tak wangi. Kesian suami..
.
Semua saranan di atas semua bagus. Namun, surah AsySyams datang menjengah. Setiap ilham yg datang, beruntung yg menyucikan, dan rugi yang mengotori.
.
Saya masih lagi memasak.. sudah 5 minit azan maghrib berkumandang..
.
Datang pula surah Ibrahim.. Syaitan hanya menyarankan. Syaitan pun tak redha manusia menyekutukan dirinya dengan Allah…
.
Ohhhh man!
I should stop now! So what kalau solat belum mandi… Yg wajib adalah wuduk.
.
Lantas saya solat maghrib….Alhamdulillah.. Thanx Alquran for being such a great reminder! Harap diri sendiri memang selalu fail la..
.
Bila dinner.. Husband pula bertanya..
Husband : kenapa nasi sikit sangat masak?
#HusnaHaron : coz it’s dinner. Calorie tak banyak burn.
Husband : I mean.. Tak cukup utk kucing…
#HusnaHaron : opsss….
.
Tiba tiba teringat surah al lail. Allah kecam orang yg merasa dirinya cukup (lantas tidak perlukan Allah).. Lantas saya bacakan surah al lail di dalam hati.. Agar Allah berikan kecukupan utk bahagian kucing…
.
Akhirnya.. Kucing dapat nasi, dan tulang ikan dan isi ikan.. 4 ketul ayam asam pedas… Memang cukup!
.
Subhanallah… tiada saya dan upaya melainkan bantuan Allah semata-mata.. Bila mana logic akal ditiadakan.. Miracles pasti terjadi… Kerana kun fayakun Allah..
.
This kind of miracle means a lot to me.. Transition of Upgraded yakin passed..
.
Terima kasih kucing! Kerana mengajarkan #HusnaHaron

About HusnaHaron

Leave a Reply