Skip to main content

BAGAIMANA NAK FAHAM ALQURAN??

By October 16, 2018Blog,

BAGAIMANA NAK FAHAM ALQURAN??
.
soalan ini terlalu kerap saya terima. Teramat banyak. Cara saya hanya melibatkan 2 langkah sahaja.. Dan ia ada dalam ADAB MEMBACA ALQURAN.. bukanlah rocket science formulae pun. Cuma ia kurang dititikberatkan.
.
Apakah 2 langkah itu? Semudah..
.
1- berdoa dan Talk To Allah
2- Cuci Hati dengan kerap.
.
Itu sahaja. The moment kita cuci hati, connection kita dengan Allah akan improve dengan kadar yang teramat significant. Hati kita umpama modem yang menghubungkan diri kita dengan Allah. Allah yang tidak berjarak dengan kita (ubai, 2018).
.
Jangan percaya cakap saya.. Cubalah..sebab dalam. Alquran pun banyak cerita pasal ni.
.
Kehidupan harian kita sudah pun memberitahu kita apa khabar connection kita dengan Allah..untuk menentukan berapa banyak nak cuci hati. Berapa kerap. Berapa dose.
.
The moment kita baca Quran dengan hati yang bersih, KEFAHAMAN ITU DATANG SECARA AUTOMATIK. malahan, guru juga di datangkan kepada kita dari pelbagai pelusuk sumber. Guru lah yang mengajarkan skill lagi. Skill teknikal Alquran. Skill tadabbur. Skill faham bahasa arab. Skill asbab nuzul. Guru yang “di gerakkan” oleh Maha Guru Allah. Dek kerana hati yang dicuci. Kerja Allah lah untuk memahamkan kita.
.
Hatta walaupun kita merasakan “ermm betul ke apa yang aku faham ni?”.. Cepat cepat berguru. Soon kita pun amaZe.. Ha ah lah! Sama! Sebab guru yang beramal juga refer kepada yang Maha Guru.
.
And you will be surprised.. Apa yang kita faham, tidak bercanggah dengan apa yang makhluk guru ajarkan. Yang utama INLINE WITH ALQURAN… ALLAHUAKBAR!
.
Apakah Allah itu tersangat complicated untuk kita “contact”?. Bukan my dear friends.. Kita sendiri yang ter complicated kan the whole process.
.
Alquran perlu berguru
Dan lebih diperlukan sebelum berguru adalah cuci hati… Dan proses cuci hati boleh dilakukan at anytime! Tak perlu berwuduk fizikal pun boleh.. Hakikat di sebalik wuduk itu sebenarnya untuk mencuci hati kita..
.
Bila hati sudah bersih… ISTIQAMAH ITU DATANG AUTOMATIK. RAJIN BACA QURAN DATANG AUTOMATIK.
.
iman turun naik itu normal. Tapi kalau iman tengah turun, takkan nak lama lama turun. Apa effort kita utk naikkan. Masa turun bagus. Masa naik pun bagus.
.
By the way…
.
Saya sudah berikan ruang waktu..
Saya sudah menaja tiket..
Saya sudah peruntukan wang untuk sediakan workbook..
Saya sudah hubungi penaja tempat..
.
Semuanya saya kongsikan percuma..dan saya tidak sabar untuk berkongsi!
.
Datanglah esok.. Jangan tunggu saya ke depan rumah anda, bila anda sedang cuti, bila anak anda ada orang jaga.. Kerana mungkin ketika itu saya sudah mati. Mungkin esok saya mati.
.
Moga esok Allah izinkan saya hidup..in shaa Allah
Kalau mati pun saya happy..
.
Jemputlah and see u tomorrow!
.
I love to see more and more bercinta dgn Allah melalui Alquran!

HusnaHaron

Leave a Reply