Skip to main content

ANDA LAYU ATAU SEGAR?

By April 13, 2018June 20th, 2018Blog, S - Spiritual

ANDA LAYU ATAU SEGAR?
.
ingat tak? Beberapa hari lepas kan ma bagi banyak pokok kepada kami? Hari ni.. Kami pergi cari pasu. Nak transfer dari polibeg yg sementara ke pasu yg lebih kekal…
.
Ermm.. Terlintas pula tentang ayat Alquran yg banyak bercerita tentang dunia ni hanya tempat sementara. Akhirat tu yang kekal..
.
Cuba bayangkan.. Kalau pokok yg di dalam polibeg tidak dijaga, apa akan jadi? Kalau jaga pokok, keperluan nya adalah cahaya matahari utk proses fotosintesis, air dan udara.. Kalau fail semasa kat polibeg lagi.. Maka perlu lah rawatan khas utk dihidupkan dulu pokok tu sebelum dipindahkan…
.
Sama juga kan.. Kita pun ada keperluan kat dunia yg sementara ni. Kalau fail yg sementara ni.. Hadaplah di proses di neraka… Bila baca surah al ghasyiyah.. Diceritakan tentang kehidupan di syurga vs neraka…
.
Apa khabar “polibeg” kita?
.
Ya benar.. Dunia ini sementara. Hanya persinggahan. Apakah dikorbankan dengan “ignore” dan merungut di dalam hidup dan memujuk diri mengharapkan “pasti kah kita ke syurga dengan pengorbanan itu?”
.
Alquran penuh dengan formula utk kita menuju ke kehidupan yg lebih kekal. Ada tugas “menjaga pokok” iaitu menjaga roh di dalam fizikal.
.
Apa tugas tu ya? Yg diceritakan di dalam Alquran?
Lihatlah comment..
.
Tadabbur surah al ghasyiyah membuka mata ke arah yg lebih luas…subhanallah.. Hingga merasakan “I haven’t do enough to deserve syurga..”
.
Allahuakbar…
Astaghfirullahalazim..
Astaghfirullahalazim..

HusnaHaron

Leave a Reply