was successfully added to your cart.

Category

E – Exercise & Makan

Nampak perbezaan?

By | Blog, E - Exercise & Makan, QURAN | No Comments

Satu digoreng tanpa minyak Dan satu lagi digoreng dengan minyak.. . My husband lebih menjaga kesihatan walaupun makan yg bergoreng.. Career nya memerlukan fitness yg sgt bagus. Beliau tak mahu tolerate rasa.. Dan beliau rajin Exercise utk burn calories berlebihan . Saya? Exercise tu rajin.. Tapi Saya malas nak Exercise…

Read More

Konon hari ni hari Last…

By | Blog, E - Exercise & Makan | No Comments

Esok eating clean balik .. Dan esok itu tak datang datang.. . Ehh! Saya cakap Kat diri saya ni… Hehehe… Eating clean sebenarnya sangat mencabar kalau kita nampak “utk kurus, utk sihat, utk bijak”.. Namun, sekiranya saya katakan bahwa bila kita eat clean.. Ia mempengaruhi Connection kita dengan Allah… Apakah…

Read More

Senaman Kardio

By | E - Exercise & Makan | No Comments

Senaman ini membabitkan pergerakkan yang mampu meningkatkan fungsi jantung dan paru-paru. Jantung yang kuat dapat menyampaikan oksigen kepada seluruh badan dengan efisyen. Apabila badan kita mempunyai oksigen yang cukup, kita akan menjadi lebih cerdas, cergas dan positif.   Bawa anak-anak bersiar Kita boleh membuat senaman kardio dengan hanya berjalan bersiar-siar…

Read More

Strength Training – Part 2

By | E - Exercise & Makan | No Comments

MINGGU KEDUA (UPPER BODY)   Bench press Senaman ini fungsinya serupa dengan pushups. Fungsinya ialah untuk menguatkan dada dan triceps supaya kita dapat menolak sesuatu dengan kuat. Bench press juga dapat menguatkan bahu.             3-5 reps (mengikut kemampuan) x 3 tingkatkan berat jika terlalu ringan…

Read More

Strength Training – Part 1

By | E - Exercise & Makan | No Comments

Strength training dapat menambahkan kekuatan dalaman badan. Badan yang kuat dapat memudahkan segala urusan harian. Wanita yang kuat tidak mempunyai masalah untuk mengangkat barangan pasar atau mengalihkan sofa bila menyapu dengan sendiri. Amalan strength training juga dapat mengekalkan kelunturan dan kesihatan sehingga ke hari tua kelak. Senaman ini boleh dibuat…

Read More

Calisthenics – Part 2

By | E - Exercise & Makan | No Comments

MINGGU KEDUA Push-ups Senaman push-ups dilakukan untuk memberi kekuatan dan ketahanan pada dada dan triceps (bahagian belakang lengan). Bahagian bahu juga turut diaktifkan bila senaman ini dibuat.   5 reps x 3 untuk ectomorph 3 reps x 3 untuk endomorph tingkatkan reps mengikut kemampuan   Untuk membuat pushups, letakkan tangan…

Read More

Calisthenics – Part 1

By | E - Exercise & Makan | No Comments

Senaman ini boleh dibuat dimana-mana sahaja tanpa memerlukan sebarang peralatan selain berat badan kita sendiri. Ia dapat melatih kekuatan (strength), ketahanan (endurance) dan kelenturan (flexibility) tubuh badan kita.   MINGGU PERTAMA Squats Squats merupakan senaman yang memfokuskan kekuatan dan ketahanan kaki dan pinggul. Perut dan bahagian bawah belakang juga akan…

Read More

Cabaran : Capai Bentuk Mesomorph

By | E - Exercise & Makan | No Comments

Pertama sekali, kita perlu mengenalpasti bentuk badan yang manakah yang kita boleh kategorikan diri kita sekarang. Bentuk badan yang ideal adalah mesomorph dimana kita mempunyai otot yang kuat dan stabil, dan jumlah lemak badan yang tidak berlebihan. Setiap mesomorph mengamalkan gaya hidup yang sihat. Bukan takdir Allah kita gemuk ya….

Read More